Uitbetaling vakantiegeld

Gepubliceerd: 7-05-2018

Zo houd je hier als ondernemer grip op.

Vanaf deze maand is het weer zo ver: het vakantiegeld wordt uitbetaald. Een lekker extraatje voor medewerkers, maar een flinke kostenpost voor ondernemers door dubbele personeelskosten. Hoe houd je hier als ondernemer grip op? En hoe werkt dit bij payroll? Adviseur Tim Böhme legt het uit.
 

Hoe zat het ook alweer?

Een voorbeeld

Uw medewerkers bouwen vakantiegeld op over hun gewerkte uren. Iedereen die werkt heeft dus recht op vakantiegeld, ook wel vakantietoeslag genoemd. Ook als uw medewerker ziek is, of bijvoorbeeld een 0-uren contract heeft, bouwen zij vakantiegeld op. U berekent het vakantiegeld over het brutoloon dat zij hebben verdiend in het afgelopen jaar, bijvoorbeeld van juni tot mei. Het vakantiegeld is minimaal 8% van dit bruto jaarsalaris. 

Let op: heeft jouw medewerker veel overuren gedraaid? Vanaf 1 januari 2018 tellen deze uren ook mee in de berekening. Winst- en eindejaarsuitkeringen worden niet meegenomen.

Tim Böhme

Het voordeel bij Persoonality is dat een ondernemer precies ziet wat zijn personeelskosten zijn. Hij weet exact wat een medewerker kost en doordat alle kosten zijn gedekt in het tarief, zijn alle kosten het hele jaar door gelijk. Geen vertekend beeld of verrassingen achteraf. 

Handige personeelsplanner

Zijn u en uw medewerkers al klaar voor de zomerdrukte? Bespaar tijd met onze gratis vakantieplanner 2018
Download nu
 

Vakantiegeld reserveren

Het voordeel van payroll

“In de praktijk zien we dat niet alle ondernemers rekening houden met het reserveren van vakantietoeslag. Met afwijkende, onverwachte kosten tot gevolg of problemen met liquiditeit. Wil je hier als ondernemer meer grip op krijgen -en dit lukt niet door structureel het potje ‘vakantiegeld’ aan te vullen?- is payroll een optie. De kosten voor vakantietoeslag zijn namelijk gedekt in het tarief die wij met de ondernemer afspreken. Dit betekent dat je als ondernemer in deze maanden geen dubbele loonafschrijvingen meer hebt.

Andere voordelen zijn:

  • Op een correcte manier reserveer je structureel de vakantietoeslag.
Dit wordt allemaal voor je geregeld en hoef je dus niet meer naar om te kijken.
 
  • Geen onverwachte kosten.
Heeft een oproepmedewerker meer gewerkt dan je verwachtte? Of is het lastig om de gewerkte uren in kaart te brengen door vele personele wisselingen of een zieke medewerker? Omdat vakantiegeld wordt betaald over gewerkte uren, is het belangrijk om dit goed in kaart te hebben.
 
  • Exact inzicht in al jouw personeelskosten.
De ene verzekering wordt per maand betaald, de andere per kwartaal of per jaar. Zo blijft het voor een ondernemer lastig om exact de personeelskosten in kaart te brengen en te houden. Vakantiegeld is hierin een klein onderdeel, maar wel een flinke omdat het vaak met hoge kosten gepaard gaat.”  
Böhme
Böhme
Tim Böhme Adviseur
Payrolling, zoveel meer inhoud dan alleen salarisverwerking.

Inzicht in totale kosten

Voorkom afwijkende cijfers en onverwachte kosten 

“Vooral dat laatste punt is iets waar vaak onduidelijkheid over is. We zien dat veel ondernemers niet exact weten wat de totale personeelskosten zijn. Hiermee bedoel ik niet alleen de directe kosten, zoals het loon. Denk ook aan indirecte kosten zoals verzekeringen, werkgeverslasten, kosten voor accountant, salarisstrookjes én vakantiegeld. Een tool geeft vaak alleen inzicht in de directe personeelskosten. Hierdoor geven de kosten bij het uitbetalen van het vakantiegeld een vertekend beeld. Als ondernemer zit je dan ineens veel te hoog in de kosten. En dat kan een afwijking in jaarcijfers of onverwachte kosten als gevolg hebben. Dat wil je natuurlijk voorkomen.”

Maandelijks of per jaar?

Zo werkt het bij Persoonality

 “Onze klanten kunnen kiezen of zij het vakantiegeld direct met het salaris laten uitbetalen, of dat het op een bepaald moment in het jaar in één (of twee) keer wordt uitbetaald. Wij adviseren onze klanten hier natuurlijk in. Kies je voor de laatste optie? Dan betalen we het vakantiegeld uit op aanvraag van de medewerker. Zo heeft de medewerker regie over zijn eigen inkomsten. De medewerker kan bij zijn contactpersoon maximaal twee keer per jaar het verzoek doen om het vakantiegeld te laten uitbetalen. Uitbetaling in oktober en februari? Geen probleem!” 

Adviseur spreken

Meer informatie

Wilt u meer tips en advies over de uitbetaling van het vakantiegeld en de oplossing die payroll u kan bieden? Neem dan contact op met Tim of een van onze andere adviseurs. Zij helpen u om de totale kosten voor uw medewerkers in kaart te brengen.

Ja, ik wil meer weten
CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.