Wat is het verschil tussen een payroller en uitzendbureau?

De reden van de verwarring

De reden dat veel mensen niet precies weten wat het verschil is tussen een payroller en een uitzendbureau, is omdat veel uitzendbureaus ook payrolling aan hun opdrachtgevers aanbieden. De uitzendwereld introduceerde zelfs de term payrolling. Het is dan ook niet zo gek dat dit voor verwarring zorgt.

Verschil payroll en uitzenden: de taken en verantwoordelijkheden op een rij

Toch zit er een verschil in de taken en verantwoordelijkheden die een payroller en een uitzender uitvoeren. Het grootste verschil is dat de nadruk bij een payroller ligt op het ontzorgen. Bij een uitzender ligt deze nadruk op het werven en selecteren van personeel en het vervullen van vacatures. Grofweg kunnen we deze taken en verantwoordelijkheden in drie categorieën onderverdelen.


Werving en selectie

 • Payroller: Ondernemer is zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuw personeel, dit is niet een taak van de payroller. Als hr-expert kunnen wij u hierin natuurlijk wel adviseren. Benieuwd hoe? Lees meer over Jop.
 • Uitzender: Een uitzendbureau verzorgt wél de werving- en selectieprocedure. 

Personeel

 • Payroller: De medewerkers die de ondernemer zelf werft, werken exclusief voor u als ondernemer.
 • Uitzender: Het personeel, geworven door een uitzendbureau, gaat regelmatig aan de slag bij andere bedrijven. 

Juridisch en administratief

 • Payroller: Payrolling als dienstverlening betekent niet alleen het uit handen geven van de loon- en personeelsadministratie. Het payroll bedrijf wordt daarmee juridisch werkgever. De ondernemer geeft daarmee de risico’s voor bijvoorbeeld verzuim uit handen. Een payroller is ook adviseur op het gebied van bijvoorbeeld juridische-, re-integratie- en cao-vraagstukken.
 • Uitzender: Een uitzender is ook juridisch werkgever en neemt daarmee risico’s op het gebied van ziekteverzuim en dergelijke op zich. Maar geen dienstverlener voor de verwerking van bijvoorbeeld de salarisadministratie of juridisch adviseur. Een ondernemer blijft daar zelf verantwoordelijk voor. 

Politieke ontwikkelingen op het gebied van payroll en uitzenden

Payroll is de afgelopen jaren een erg actueel onderwerp binnen de politiek. Zo zijn de vakbewegingen bezig met een offensief tegen de verschillende flexibele vormen van arbeidsbemiddeling. Sommige vakbondsbestuurders zien payroll als een oorzaak van de toegenomen vraag naar een meer flexibele arbeidsmarkt. En daar zit nu juist het probleem, want op deze manier worden payroll en uitzenden als één en hetzelfde gezien. En zoals u hierboven hebt kunnen lezen, zijn het twee verschillende dingen.

Doe de check!

Wilt u weten of payroll ook geschikt is voor uw bedrijf? Doe dan de payrollcheck op onze website! Of neem contact op met één van onze adviseurs. 

Neem contact op
Corebusiness payroll
 
 • Ontzorgt administratief en juridisch
 • U werft zelf uw medewerkers
 • Uw medewerkers werken exclusief voor uw bedrijf
Corebusiness uitzendbureau
 
 • Werft en selecteert medewerkers
 • Vervult uw vacatures
 • Medewerkers werken niet exclusief voor uw bedrijf
Meer over het verschil


We kunnen ons voorstellen dat u over dit onderwerp meer wilt weten van één van onze medewerkers. Maak een (bel)afspraak zodat we u meer hierover kunnen vertellen.  

Bel mij terug
Maak een afspraak

CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.