Contact  055 580 59 00 algemeen 
055 580 59 05 offerte aanvragen

 

CNV denkt na over moderniseren CAO

Nadat werkgevers al lange tijd riepen dat de cao moet moderniseren, is het besef nu ook doorgedrongen bij CNV Vakmensen. Piet Fortuin, vicevoorzitter van de bond, pleit voor raamwerkcao's die niet alleen voor werknemers, maar ook voor contractors, schijnzelfstandigen en uitzendkrachten gelden. Ook niet-leden van de bond mogen hierover meepraten.

Fortuin sluit een fusie met De Unie niet uit. 'Het zou mooi zijn als er in de toekomst twee sterke vakcentrales overblijven in ons land, elk met een duidelijk eigen profiel.' Het probleem is dat werknemers zich geen 'eigenaar' meer voelen van de cao: het draagvlak neemt af. Werkgevers in de metaal, de horeca en de bouwnijverheid gaven laatst aan alleen verder te willen met de cao als die drastisch gemoderniseerd wordt.

'Ik ben voor raamcao's waarin zaken als lonen en pensioenen zijn geregeld, terwijl zaken als roosters op bedrijfsniveau worden afgesproken', zegt Fortuin. Hij benadrukt dat ook uitzendkrachten, contractors en schijnzelfstandigen hier onder moeten vallen. Om het draagvlak te vergroten, moet CNV ook naar meningen van niet-leden luisteren. Dit kan via chatsessies met bestuurders.

Bron: profnews.nl

Wij gebruiken cookies voor het optimaal functioneren van deze website. Lees onze privacy statement voor meer informatie.