Wat is payroll

Een jonge vrouw die advies geeft over payroll voor ondernemers

Wat is payroll

Als ondernemer kun je ervoor kiezen om het juridisch werkgeverschap van je medewerkers en daarmee de personeelsadministratie uit te besteden. Je zet dan jouw medewerkers bij een payrollorganisatie op de payroll. Je blijft zelf verantwoordelijk voor het selecteren en aansturen van je medewerkers zonder dat je vast zit aan werkgeversverplichtingen, contracten en bijkomende risico's. Deze zaken neemt de payrollorganisatie dan van je over. We leggen je graag uit wat payroll nog meer betekent. 

Betekenis van payroll

Payroll advies voor Persoonality klanten over zijn personeelsbestand

Wat is de betekenis van payroll

In Nederland wordt de term payroll gebruikt voor het beschikbaar stellen van personeel. De medewerker krijgt een payrollovereenkomst, komt op de loonlijst van de payrollorganisatie en wordt tewerkgesteld aan zijn werkgever, ook wel de inlener genoemd. De inlener bepaalt wat een werknemer gaat verdienen (conform cao), doet de functionerings- en beoordelingsgesprekken en beslist of contracten worden verlengd of niet. De payrollorganisatie is in deze constructie de juridisch werkgever en de inlener is de functioneel werkgever. 

Wat doet een payrollorganisatie? 

De payrollorganisatie is juridisch werkgever en neemt daarom veel taken en verplichtingen uit handen. Ze nemen de arbeidsrechtelijke risico's over bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of het wegvallen van werkzaamheden. Ook het contact met instanties zoals de belasting- en arbodienst regelen zij. Net als alles rondom pensioen en reserveringen voor verlofuren en vakantiegeld voor jouw medewekers. Zo zorg je samen dat alles goed geregeld is voor jou en jouw medewerkers. Dit bespaart je tijd en geeft je financiële rust en zekerheid.

  • Alles rondom contractbeheer en verlengingen
  • Gewerkte urenregistratie
  • Verlonen met de juiste wet- en regelgeving
  • Premies en loonbelastingen afdragen 
  • Ziek- en betermeldingen verwerken
  • Begeleiding bij ziekte
  • Advies bij arbeidsconflicten en juridische zaken

Voordelen van payroll

Meer flexibiliteit

Draait jouw bedrijf om seizoensgebonden werk of werk je met veel studenten? De eigen cao van Persoonality biedt je meer vrijheid met een verkorte oproeptermijn, een gunstig tarief voor studenten en meer mogelijkheden voor herplaatsing bij het wegvallen van werkzaamheden. Zo geniet je van de volledige flexibiliteit bij het op- en afschalen in het hoogseizoen.

 

Minder zorgen

Door te kiezen voor payroll loop je geen risico’s bij ziekte en ontslag, krijg je professionele begeleiding bij verzuim en re-integratie en kun je altijd juridische ondersteuning en advies inwinnen bij jouw payrollorganisatie. Bij de meeste payrollers heb je een vast contactpersoon. Hij of zij is jouw HR-afdeling op afstand en regelt alles volgens de laatste wet- en regelgeving. 

 

Meer gemak

Alles goed regelen kost aardig wat van je tijd en aandacht. Zeker als je regelmatig nieuwe medewerkers hebt en werkt met seizoensmedewerkers. Door te gaan payrollen heb je geen administratieve handelingen meer, regelt een expert al jouw HR-zaken en heb je alle personeelskosten op één factuur zonder verrassingen achteraf.

Blije medewerkers

Jouw werknemers ontvangen nog steeds tijdig hun salaris, loonstroken en jaaropgaven. Payrollmedewerkers hebben bovendien sinds 1 januari 2020 recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als jouw vaste medewerkers. Alles wordt dus goed voor ze geregeld, terwijl jij je handen vrij hebt om je voor 100% te focussen op de band met jouw werknemers.

Neem contact op

Wil je weten of payroll iets kan zijn voor jouw seizoensonderneming of heb je een vraag? We denken graag met je mee. Laat je gegevens achter, dan neemt de collega bij jou in de buurt zo snel mogelijk contact met je op