Algemeen payroll

Wat is het verschil tussen een uitzendbureau en payroll, wat moet je weten?

Zodra je als ondernemer nieuw personeel nodig hebt sta je voor de keuze of je dit zelf wilt doen of dat je dit wilt uitbesteden. Zo’n proces kost immers veel tijd en geld. Het uitbesteden van deze werkzaamheden kan zowel aan een uitzend- als payrollbureau. Maar waarin verschilt hun dienstverlening eigenlijk van elkaar? Op deze vraag geven wij hieronder antwoord, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken.

Wat doet een uitzendbureau? 

Een uitzendbureau bemiddelt tussen de werkgever en de werkzoekenden. Ze brengen vraag en aanbod bij elkaar, meestal is dat voor tijdelijke of flexibele opdrachten. Zodra je iemand nodig hebt leg je deze vraag neer bij het uitzendbureau. Vervolgens zoeken en selecteren de intercedenten van het uitzendbureau een geschikte kandidaat voor jouw vacature. Ze regelen een sollicitatie en binnen de kortste keren heb je een nieuwe medewerker aan het werk, die bij het uitzendbureau in dienst is.

Wat doet een payrollbedrijf? 

Wanneer je gaat samenwerken met een payrollbureau verzorg je zelf de werving en selectie van nieuwe medewerkers. En bepaal jij hun taken en werkroosters. Wanneer je payrollt is het payrollbureau op papier de werkgever. Jouw (nieuwe) medewerkers schrijf je in bij het payrollbedrijf. Vanaf dan zijn zij verantwoordelijk voor het juridische en administratieve aspect van het werkgeverschap. Zo worden de arbeidsrechtelijke risico’s  van je overgenomen bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of het wegvallen van werkzaamheden. Ook worden contacten met instanties zoals de belasting- en arbodienst van je overgenomen. Net als alles rondom scholing en pensioen. Dit bespaart je tijd en geeft je financiële rust en zekerheid.

Wat is het grote verschil tussen payroll en uitzenden? 

De werving en selectie van personeel is één van de grootste verschillen tussen payroll en uitzenden. Dit kan jouw beslissing eenvoudig maken. Wil je wel zelf je team samenstellen dan kies je voor payrolling, maar wil je niet werven en selecteren, dan past een uitzendbureau beter bij jouw onderneming. Maar dit zijn niet de enige verschillen tussen beide opties. Om je een volledig beeld te geven sommen wij de grootste verschillen voor je op.  

  Payrollbedrijf  Uitzendbureau  
Werving en selectie  Voor de communicatie over startdatum, werktijden, planning en meer blijf je zelf verantwoordelijk. Het uitzendbureau neemt deze taak van je over. 
Contact met uw nieuwe medewerker  Zodra je een nieuwe medewerker hebt aangenomen, blijft hij of zijn in de meeste gevallen exclusief voor jouw bedrijf werken. Alleen uitdrukkelijke met jouw toestemming mag een medewerker eventueel voor andere bedrijven werken.  Nadat jouw nieuwe medewerker is aangenomen, blijft hij of zij in dienst van het uitzendbureau. Dit betekent dat jouw medewerker bij een parttime dienstverband voor andere bedrijven mag werken. 
Werken voor één of meerdere bedrijven  Als je kiest voor ons als partner, dan geldt voor jouw medewerker de Persoonality cao. Deze wijkt positief af van de ABU cao. 

Voor de uitzendkracht die bij jou aan het werk is, geldt de CAO voor Uitzendkrachten van de ABU.  

 

Kortom, het verschil tussen payrollen en uitzenden draait om wie verantwoordelijk is voor de arbeidsrelatie en de administratieve lasten. In het maken van een keuzen helpt het om onderzoek te doen en de behoeften van je bedrijf te evalueren voordat je een beslissing neemt. Beide modellen hebben hun voordelen en kunnen waardevol zijn, afhankelijk van de situatie en de doelstellingen van je onderneming.

Benieuwd wat de voor- en nadelen zijn voor jou en jouw medewerkers om te gaan payrollen. Je leest het hier

Meer artikelen

In 5 stappen starten met een payroll constructie
In 5 stappen starten met een payroll constructie
Hoe ga je om met arbeidsconflicten?
Hoe ga je om met arbeidsconflicten?
Prinsjesdag: wat verandert er in 2024 op de arbeidsmarkt?
Prinsjesdag: wat verandert er in 2024 op de arbeidsmarkt?