Algemeen payroll

6 tips om ziekteverzuim te voorkomen en te verminderen

Als een medewerker ziek wordt, is dat in de eerste plaats vervelend voor de medewerker zelf, maar dit heeft ook direct effect op jou als werkgever en het bedrijf. Naast dat de medewerker afwezig is, brengt verzuim ook kosten met zich mee. De verwachting is dat in navolging van 2023 ook dit jaar het ziekteverzuim verder zal dalen.  Dat is goed nieuws, maar tegelijkertijd zijn er grote zorgen over het langdurig verzuim dat veroorzaakt wordt door psychische klachten. Desondanks zijn er verschillende tips om ziekteverzuim te voorkomen en te verminderen. Hier zijn de tips op een rijtje:

Wist je dat…een zieke medewerker gemiddeld € 405,- per dag kost.

Wat is verzuim?

Voordat we dieper ingaan op de tips, verduidelijken we eerst nog even wat we bedoelen met verzuim. Verzuim is heel simpel gezegd dat een medewerker niet op werk aanwezig is omdat hij of zij zich “ziek” heeft gemeld. Dit kan een korte periode zijn zoals een paar dagen, wat we kort verzuim noemen, maar het kan ook langer duren wat we langdurig verzuim noemen. Dit is als medewerkers langer dan zes weken uitvallen.

Tip 1: Zorg voor een goed en veilige werkplek

Voorkomen van ziekteverzuim begint bij een goede werkplek. Zorg voor ergonomisch verantwoorde bureaus, sta-mogelijkheden, en voldoende frisse lucht en daglicht. Fitte medewerkers melden zich minder vaak en minder lang ziek.

Extra tip: luchtzuiverende kamerplanten geven een werkplek een gezonde opkikker.

Tip 2: Herken signalen van verzuim en handel ernaar

Ruim driekwart van het langdurig ziekteverzuim heeft een psychische achtergrond en dit percentage blijft stijgen.  Signalen als verminderde productiviteit, vergeetachtigheid, en vermoeidheid kunnen wijzen op toekomstig verzuim. Hoewel deze signalen niet altijd wijzen op dreigend ziekteverzuim, kunnen ze wel problemen aanduiden. Prikkelbaarheid, verlies van overzicht, een vermoeide indruk, en concentratieproblemen zijn voorbeelden van signalen die serieus genomen moeten worden. Als deze signalen niet worden opgepakt kunnen deze leiden tot vormen van verzuim, zoals een burn-out. Neem de signalen van verzuim dus serieus en bied tijdig de nodige informatie en hulp.

Wist je dat…werknemers met geldzorgen in een jaar gemiddeld 7 dagen méér ziek zijn (Nibud onderzoek Personeel met schulden, 2017) dan werknemers die deze zorgen niet ervaren?

Schulden zijn tegenwoordig steeds vaker een reden waarom medewerkers zich ziekmelden. Los van verminderde prestaties zien we ook dat een medewerker zich vaker dan gemiddeld ziekmeldt, omdat hij soms simpelweg de financiële middelen niet heeft om op de werkvloer te komen. De gemiddelde kosten voor een medewerker met geldzorgen zijn €13.000,- op jaarbasis. 

Als werkgever kun je een belangrijke bijdrage leveren in het voorkomen en oplossen van geldzorgen. Hoe je dit concreet doet, daar helpen we je graag bij. Vorig jaar hielden wij een webinar over dit probleem. Hier vind je tips hoe je de signalen kan herkennen, het gesprek kan aangaan en hoe je medewerkers kunt doorverwijzen.

Tip 3: Implementeer een gezondheidsprogramma

Overweeg het opzetten van een gezondheidsprogramma binnen het bedrijf, met bijvoorbeeld gezonde voedingskeuzes, fysieke activiteiten en bewustwording van mentale gezondheid. Dit kan de algehele gezondheid en welzijn van medewerkers bevorderen.

Tip 4: Bevorder flexibiliteit

Bied flexibele werkschema's aan, zoals thuiswerkmogelijkheden, flexibele werktijden of deeltijdwerk. Dit kan medewerkers helpen een betere balans tussen werk en privé te vinden en stress te verminderen.

Tip 5: Laat waardering blijken

Creëer een positieve werkcultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen. Een goede werksfeer kan bijdragen aan het welzijn van medewerkers en het voorkomen van stres gerelateerd verzuim. Wees actief betrokken bij de medewerkers op de werkvloer en vertel vaker tegen je medewerkers dat je blij bent met hun inzet.

Extra tip: Hoe zorg je dat medewerkers zich gewaardeerd voelen? Een van die manieren is het geven van een compliment. Meer informatie hoe je medewerkers een welgemeend compliment kan geven? Je leest er hier meer over.

Tip 6: Blijf op de hoogte van de verzuimtrends

Weten wat er speelt op het gebied van ziekteverzuim kan helpen het mogelijk te voorkomen en verminderen. Sazas zette de verzuimtrends voor 2024 op een rij. Je leest ze hier.

Meer artikelen

In 5 stappen starten met een payroll constructie
In 5 stappen starten met een payroll constructie
Hoe ga je om met arbeidsconflicten?
Hoe ga je om met arbeidsconflicten?
Wat is het verschil tussen een uitzendbureau en payroll, wat moet je weten?
Wat is het verschil tussen een uitzendbureau en payroll, wat moet je weten?