Werkgeversmerk

Hoe zorg je dat medewerkers zich gewaardeerd voelen?

Iedereen vindt het fijn om gewaardeerd te worden. Privé maar natuurlijk ook op je werk. Waardering geeft je het gevoel dat je gezien wordt en ertoe doet. Het uiten van je waardering is een krachtig instrument. Het zorgt voor gemotiveerde werknemers, verbetert de betrokkenheid en ook de prestaties. 

Waardering geven kun je op verschillende manieren doen. Het kan met het geven van cadeaus, bonussen of een promotie. En het kan natuurlijk met het geven van een compliment. Een compliment zorgt voor erkenning en geeft medewerkers zelfvertrouwen. En dat resulteert in betere prestaties.

Het geven van een goed compliment dat de ander bijblijft is best lastig. Hier volgen daarvoor drie tips:

1. Maak het persoonlijk

Een compliment zorgt ervoor dat mensen zich gewaardeerd voelen. Richt je tot degene die je een compliment geeft en noem hem of haar bij naam. Wanneer je voor het compliment de naam noemt, voelt diegene zich direct aangesproken en houd je de aandacht vast. Bijv. "Hé Bob, bedankt voor je hulp met het opmaken van de presentatie, zonder jou hadden we nooit de deadline gehaald!”

2. Geef concreet aan wat de persoon goed heeft gedaan

Om het compliment het gewenste effect te geven is het belangrijk dat het compliment concreet is. Wees specifiek en geef aan wat de persoon goed heeft gedaan. ‘Goed gedaan’ kan voelen als een loos compliment, maar als je specifiek zegt wat de persoon goed heeft gedaan, dan krijgt het meer waarde. Kies in plaats van ‘Goed gedaan Sanne’ voor ‘Goed gedaan Sanne, wat heb je dat project vlot opgepakt. De manier waarop je dat hebt aangepakt was echt top! Het is echt een succes geworden’.

3. Stel vragen

Achter het resultaat ligt vaak meer inspanning dan je denkt. Vraag even door wanneer je een compliment maakt. Laat zien dat je het echt meent, dit zorgt voor betrokkenheid. Vraag bijvoorbeeld hoe diegene op dat geweldige idee is gekomen, of hij of zij nog tips heeft voor jou of waar ze die ene handige skill hebben geleerd.
 
Geef jij je werknemers ook een compliment vandaag? Begin er mee, je zult zien dat je er zelf ook vrolijk van wordt!

Goed werkgeverschap

Tevreden werknemers zijn onmisbaar in een organisatie. Naast het geven van complimenten kun je ook op veel andere manieren je waardering uiten. Denk aan extra’s in de secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ook het volgen van trainingen, cursussen en opleidingen leidt tot meer tevreden medewerkers.
Benieuwd wat Persoonality nog meer voor je kan doen?

Meer artikelen

Metaal- en elektrotechnieksector loopt voorop met skillspaspoort
Metaal- en elektrotechnieksector loopt voorop met skillspaspoort
De voordelen en nadelen (misvattingen) van payroll
De voordelen en nadelen (misvattingen) van payroll
Hoe word je een aantrekkelijk werkgever?
Hoe word je een aantrekkelijk werkgever?