Werkgeversmerk

Hoe word je een aantrekkelijk werkgever?

Jezelf onderscheiden met een sterk employer brand (werkgeversmerk), is crucialer dan ooit in de huidige krappe arbeidsmarkt. Met een sterk werkgeversmerk val je meer op en lukt het beter om talent aan te trekken, te binden én te behouden. Wat maakt jou als werkgever uniek tussen al die concurrenten. Waarom zouden potentiële medewerkers voor jou kiezen boven alle andere organisaties?  

Wist je dat:

  • 83% van de medewerkers zegt dat het werkgeversmerk invloed had op hun huidige carrièrekeuze.
  • 69% van de kandidaten sneller solliciteert wanneer een organisatie haar werkgeversmerk actief managed;
  • Er komen 50% meer gekwalificeerde kandidaten opdagen bij goede employer branding.

Nog een voordeel van employer branding

Een sterk werkgeversmerk zorgt er ook voor dat jouw huidige medewerkers zich betrokken en verbonden voelen met jouw organisatie. Dit kan op zijn beurt leiden tot een lager personeelsverloop en hogere betrokkenheid en productiviteit van medewerkers. 

Webinar over employer branding

Op 17 april 2023 hebben wij een webinar gegeven over dit onderwerp. Hierin interviewt Berrie van Gils (Persoonality’s commercial director), Suzanne de Grood.  Suzanne is leidinggevende van het corporate recruitment team van Timing en Persoonality. In dit webinar behandelden zij vragen als: Wat is het belang van employer branding? Hoe bouw je een sterk employer brand op? Hoe start ik hiermee? Bekijk het webinar hier terug:

Inhoud van het webinar

In het webinar komt aan bod dat employer branding een continu proces is. Een proces waarbij jij als werkgever jouw bedrijf positioneert met jouw unieke kenmerken, waarden en cultuur. Met als doel en resultaat dat je potentiële werknemers aantrekt en bestaande werknemers behoud.  

Een belangrijk onderdeel van employer branding is de EVP: de employee value proposition. Dit is een overzicht van wat je als werkgever te bieden hebt aan werknemers in termen van werknemerswaarde. Het is van belang dat deze EVP goed aansluit bij de doelgroep waarop deze gericht is, inclusief de verschillende generaties op de arbeidsmarkt.  

Veelgestelde vragen over employer branding:

Wat verstaan we onder employer branding?

Suzanne de Grood legt dit uit in de vorm van een metafoor:
"Neem eens een winkelstraat in gedachten. Het is lunchtijd geweest, je hebt er al een hele wandeling op zitten en hebt inmiddels flink trek gekregen. Je kijkt even rond en ziet een winkel waar je iets kunt eten. Maar de etalage is een beetje rommelig, je kent het wel. Zo’n etalage met van de smoezelige plastic stukjes sla, verf van de kozijnen afgebladderd. Hier een daar een dooie vlieg in de etalage en het is niet direct definieerbaar wat je er kunt eten.  

Even verderop zie je een warme bakker. De geur van versgebakken broodjes komt je tegemoet. Je loopt ernaartoe en je ziet een aansprekende etalage. Schone etalage, ramen netjes gezeemd, mooi geschilderd pand, verzorgd en het is meteen duidelijk wat je kunt krijgen. Daar ga je naar binnen en je verheugt je op een heerlijke lunch! 

Vergelijk jouw werkgeversimago eens met die winkelstraat. Ook jouw bedrijf, dus jouw imago, is gevestigd in die straat. Werkzoekenden lopen daar rond en staan voor jouw etalage. Hoe ziet jouw etalage eruit? Val je op? Voor wie wil je opvallen? Is wat je verkoopt of wilt communiceren gelijk zichtbaar? Dat kan zowel om een feitelijk pand gaan als om jouw website.
Employer branding is vergelijkbaar met dit proces, maar dan voor werkgevers. (Potentiële) werknemers gaan op zoek naar werkgevers en ze willen weten wat voor soort werkgever het is, wat de bedrijfscultuur is en of het de moeite waard is om te solliciteren en voor te werken.  

Een sterk werkgeversmerk kan hierbij helpen door potentiële werknemers aan te trekken en de loyaliteit van huidige werknemers te versterken. Het is dus belangrijk voor werkgevers om hun werkgeversmerk te ontwikkelen en te communiceren, zodat potentiële werknemers een positieve indruk hebben van de organisatie en de organisatie aantrekkelijk vinden als werkgever. 

Maar hoe weet ik nou wat mijn employer brand is en of ik iets moet aanpassen?

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met jouw Employer Brand. Suzanne onderscheid vier concrete stappen in het webinar:

  • Begin met de ‘waarom’ om erachter te komen waarom jouw bedrijf doet wat het doet. 
  • Laat medewerkers het verhaal vertellen
  • Vind de propositie. Bepaal je EVP’s (employer Value Proposition)
  • Promoot het imago en de propositie  

Hieronder volgt uitgebreide uitleg per stap.

Stap 1  

Waar sta je voor, wat wil je uitstralen. Dit is echt is je als bedrijf goed bij stil moet staan, dit is de basis van je communicatie met je medewerkers en de markt. 

Een handig model dat je kunt gebruiken om dit in kaart te brengen, is het Golden cirkel model van Simon Sinek. Dit is opgebouwd uit 3 cirkels, why, how en what. Dit helpt je, je missie (je bestaansrecht) te formuleren en geeft je inzicht wat jou als organisatie onderscheidt. 

Why (Waarom) 
Dit is het doel. Waarom kom je elke ochtend je bed uit? Wat is de aanleiding voor de werkzaamheden? Waar geloof je in? De drijfveer van jou en je werknemers. En weet: winst is geen reden voor het waarom van een bedrijf. Winst is namelijk een gevolg en geen oorzaak. 

How (Hoe)       
De hoe is gericht op het proces van het bedrijf. Hoe ga je die ‘why’ realiseren. Hier komt het onderscheidend vermogen van een bedrijf naar voren. 

What (Wat) 
Dit is het resultaat van de ‘why’. Wat wordt er gedaan om dit resultaat te bereiken en wat is dit resultaat? 

Stap 2

Ga met je huidige medewerkers in gesprek en vraag hen wat zij vinden van jouw organisatie. Hierbij kun je denken aan vragen als: wat vind je van de werksfeer, hoe ervaar je de communicatie, hoe wordt er omgegaan met persoonlijke ontwikkeling en groei, enzovoort. Op basis van de feedback die je krijgt, kun je bepalen of jouw employer brand overeenkomt met de werkelijkheid. En het geeft je inzicht waar je nog iets kunt verbeteren. 

Doe onderzoek naar de perceptie van jouw organisatie onder potentiële medewerkers. Hierbij kun je denken aan het uitvoeren van een enquête onder een doelgroep van potentiële medewerkers om te kijken wat zij belangrijk vinden in een werkgever en hoe jouw organisatie hierop scoort. 

Kijk naar online reviews op websites als zoals Indeed of simpelweg via Google tref je ook reviews aan. Dit geeft je inzicht in wat (voormalige) medewerkers over jouw organisatie zeggen. Op basis hiervan kun je bepalen of er een discrepantie is tussen jouw employer brand en de werkelijkheid. 

Vergelijk jezelf met concurrenten: Vergelijk jouw employer brand met die van je concurrenten. Dit geeft je inzicht in waar je staat ten opzichte van de concurrentie en waar je eventueel kunt verbeteren. 

Als je op basis van deze onderzoeken tot de conclusie komt dat er iets moet veranderen aan jouw Employer Brand, dan kun je bijvoorbeeld aanpassingen doen in je communicatie, arbeidsvoorwaarden of de bedrijfscultuur. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de feedback die je hebt gekregen van je huidige en potentiële medewerkers.

Stap 3

Het bouwen van een sterk werkgeversmerk is een continu proces en de EVP’s zijn hier een belangrijk onderdeel van. Je EVP is datgene wat jou als werkgever onderscheidt van anderen en waarom mensen voor jouw organisatie willen werken. Het kan bijvoorbeeld gaan om zaken als opleidingsmogelijkheden, flexibele werktijden, een goede werksfeer, interessante projecten, persoonlijke ontwikkeling, etc. 

EVP staat voor Employee Value Proposition, vrij vertaalt is dat de belofte die jij als werkgever doet aan jouw werknemers en kandidaten, over wat zij kunnen verwachten van de werkervaring bij jouw organisatie.  

Je kunt hierbij denken aan alle aspecten van de werkomgeving, arbeidsvoorwaarden en cultuur die de werkgever biedt om het werken bij de organisatie aantrekkelijk te maken voor werknemers. 

Een goede waarde of belofte moet duidelijk maken waarom een werknemer voor jouw organisatie zou moeten kiezen en waarom het werken bij jouw organisatie uniek is.  

Je kunt deze waardes of belofte heel eenvoudig groeperen in 5 hoofgroepen:

  1. Werk
  2. Carrière
  3. Werkomgeving
  4. Cultuur
  5. Compensatie

Door je EVP’s helder en duidelijk te communiceren, kun je potentiële werknemers aantrekken die zich aangesproken voelen tot jouw organisatie en wat jij te bieden hebt. 

Maar let wel op! Het kan heel veel zijn. Zorg dat je de wensen in beeld hebt maar maak daarna behapbare keuzes.  

Want denk eraan het kost tijd, geld en een hele lange adem. Want het is een continu proces. 

Als je zo ver bent; zorg dan dat iedereen die het moet weten het ook te weten komt: leg het vast in je arbeidvoorwaarden reglement, op de website, in de vacatureteksten, social media, en zorg voor ambassadeurs die voor de mond-tot-mond reclame kunnen zorgen.  

Tip: bekijk het webinar voor voorbeelden EVP's in de praktijk
 

Stap 4

Dan zijn we aangekomen bij de laatste stap. Als je jouw EVP hebt bepaald, is het belangrijk om deze boodschap naar buiten te communiceren. Dit kan door middel van een sterke employer branding campagne. Je kunt daarbij denken aan het creëren van content die past bij jouw organisatie en de doelgroep die je wilt bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een wervende werken-bij website, social media, blogs, video's of andere vormen van content. Hiermee kun je potentiële werknemers aanspreken en laten zien waarom ze voor jouw organisatie zouden moeten kiezen. 

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huidige werknemers trots zijn op het feit dat ze voor jouw organisatie werken. Een goede interne communicatie en het bieden van kansen voor ontwikkeling en groei dragen hieraan bij. Wanneer werknemers positief zijn over hun werkgever, kunnen zij ambassadeurs worden en bijdragen aan het versterken van het werkgeversmerk. 

Helpt het geven van meer salaris?

Hoewel geld belangrijk kan zijn bij het aantrekken van nieuwe medewerkers, is het niet de enige factor die meespeelt bij het kiezen van een werkgever. Veel werknemers hechten ook veel waarde aan zaken als werksfeer, bedrijfscultuur, groeimogelijkheden en werk-privébalans.

Een sterk werkgeversmerk kan bijdragen aan het overbrengen van deze waarden en kan dus aantrekkelijk zijn voor potentiële werknemers. Bovendien kan het investeren in employer branding op de lange termijn voordeliger zijn dan het continu verhogen van het salaris om nieuwe medewerkers aan te trekken en te behouden.

Moet ik rekening houden met generatieverschillen bij het werken aan mijn employer brand?

Bij het bedenken van een EVP (Employee Value Proposition)* voor een organisatie met verschillende generaties is het belangrijk om rekening te houden met de verschillen in wensen en behoeften tussen generaties. Hier zijn enkele aandachtspunten: 

*EVP staat voor Employee Value Proposition, vrij vertaalt is dat de belofte die jij als werkgever doet aan jouw werknemers en kandidaten, over wat zij kunnen verwachten van de werkervaring bij jouw organisatie. 

Diversiteit
Houd er rekening mee dat elke generatie anders is en verschillende waarden, overtuigingen en gewoonten heeft. Probeer de EVP daarom zo te formuleren dat deze aantrekkelijk is voor verschillende generaties. 

Inclusiviteit
Zorg ervoor dat de EVP inclusief is en aanspreekt tot alle generaties. Het is belangrijk om geen stereotypen of vooroordelen te gebruiken die bepaalde generaties uitsluiten of stigmatiseren. 

Flexibiliteit
Generaties hebben verschillende behoeften op het gebied van werk-privébalans, carrièremogelijkheden en werkstijl. Zorg ervoor dat de EVP voldoende flexibiliteit biedt om aan de verschillende behoeften van de generaties te voldoen. 

Communicatie
De EVP moet op een duidelijke en effectieve manier worden gecommuniceerd, zodat het aanspreekt tot de verschillende generaties. Maak gebruik van verschillende communicatiekanalen en -middelen om ervoor te zorgen dat de EVP door alle generaties wordt begrepen en gewaardeerd. 

Toekomstgericht
Houd rekening met de toekomst en de veranderende behoeften van de generaties. Het is belangrijk om de EVP regelmatig te herzien en aan te passen om relevant te blijven voor de verschillende generaties. 

Meer artikelen

Hoe zorg je dat medewerkers zich gewaardeerd voelen?
Hoe zorg je dat medewerkers zich gewaardeerd voelen?
Metaal- en elektrotechnieksector loopt voorop met skillspaspoort
Metaal- en elektrotechnieksector loopt voorop met skillspaspoort
De voordelen en nadelen (misvattingen) van payroll
De voordelen en nadelen (misvattingen) van payroll