Werkgeversmerk

De voordelen en nadelen (misvattingen) van payroll

Jonge vrouw zit achter de bar in een horecazaak en lacht

De redenen om wel of niet over te stappen op een payrolldienstverlening is voor werkgevers vaak wel duidelijk. Maar hoe zit dat voor medewerkers? We leggen je hier aan de hand van de meest gehoorde bezwaren uit hoe het zit. 

De voordelen van payroll 

Er zijn voor medewerkers veel voordelen van payroll, we sommen er hier een paar voor je op.

 • Opdrachtgever failliet? Jij behoudt je baan
  Een van de fabels van payroll is dat Payroll een ontslagroute is. Wist je dat eigenlijk het tegenovergestelde waar is? Wanneer het bedrijf failliet gaat, zijn jouw payrollmedewerkers nog steeds bij ons in dienst. Wij betalen 90% van het in de arbeidsovereenkomst afgesproken salaris door en helpen jouw medewerkers bij het vinden van een nieuwe baan. Met payroll zijn jouw medewerker juist verzekerd van goede voorwaarden.

 • Medewerkers worden doorbetaald bij ziekte
  Zo worden payrollmedewerkers bijvoorbeeld ook doorbetaald bij ziekte. Als payrollorganisatie zijn we verplicht om je bij ziekte en arbeidsongeschiktheid door te betalen. En dat niet alleen. We nemen ook onze verantwoordelijkheid voor het goed en deskundig invullen van het verzuimbeleid, de begeleiding en de re-integratie. Als dat nodig is, schakelen we hulp in van bijvoorbeeld een arbo-arts. 

 • Alles goed geregeld: salaris, vakantiegeld t/m pensioen
  Waar jij zaken als de administratie, de loonstroken het opsparen van vakantiegeld zorgen voor de beste pensioenregelingen allemaal nog naast het ondernemen en de dagelijkse aansturing moet doen, is dit ons dagelijks werk. We hebben de focus, contacten en de expertise in huis om alles zo goed en efficiënt mogelijk te regelen. Daar profiteren jij en jouw medewerkers van. Hun salaris wordt altijd juist en op tijd betaald. Net als hun opgebouwde vakantiegeld. En ook hun pensioen en andere verzekeringen zijn allemaal goed geregeld.

 • Gratis trainingen en cursussen
  Weet je wat we ook goed regelen? Scholing. Dat vinden we belangrijk. Iedereen wisselt wel eens van functie of werkgever. Dat vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden. Daarom bieden we meer dan 150 gratis trainingen en cursussen aan en hebben we daarnaast per medewerker een scholingsbudget. 

Meest genoemde nadelen (misvattingen) van payroll

De meest genoemde nadelen van payroll hebben we ook voor je opgesomd. We leggen graag aan je uit waarom dit misvattingen zijn.

 • Je hoort niet bij het team
  Medewerkers zijn soms bang dat ze er niet echt ‘bij horen’ als ze via payroll werken. In de praktijk blijkt dit niet zo te zijn. De payrollorganisatie neemt namelijk alleen de personeelsadministratie over, en niet de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer. Overleggen, teamuitjes, de lunch: daar doe je als payrollmedewerker gewoon aan mee. 

 • Je kunt geen vast contract krijgen
  Het is een fabeltje dat payrollmedewerkers geen vast contract kunnen krijgen. Payrollmedewerker kunnen, net als collega’s rechtsreeks in dienst bij hun opdrachtgever, in aanmerking komen voor een vast contract (contract voor onbepaalde tijd). Circa 40% van onze medewerkers heeft een reguliere arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. 

 • Je hebt mindere arbeidsvoorwaarden
  Sommige medewerkers zijn bang dat de arbeidsvoorwaarden minder goed zijn als ze via payroll werken. Die angst is niet nodig. Persoonality zorgt ervoor dat payrollmedewerkers in elk geval dezelfde primaire arbeidsvoorwaarden hebben als collega’s met een vergelijkbare functie. 

 • Payroll is een ontslagroute
  Payroll wordt soms gezien als een manier om mensen makkelijk te ontslaan. Dit is onjuist. Als payrollorganisatie ben je juridisch werkgever en kan je, net zoals andere werkgevers, medewerkers niet zomaar ontslaan. Eén van de voordelen van payrollmedewerkers bij Persoonality is dat wij ons minimaal twee maanden moeten inzetten om ander werk voor medewerkers te vinden. Lukt dat niet, dan moeten we het UWV toestemming vragen voor ontslag. Of toestemming vragen aan de kantonrechter. Dit is precies dezelfde procedure als voor andere werkgevers geldt. 

Geen zorgen dankzij payroll
Jack Velmans: "Ik werk ongeveer twee jaar bij Persoonality en heb in deze jaren het een en ander meegemaakt. Door lichamelijke beperkingen heb ik tijdelijk niet kunnen werken, maar door de goede communicatie met mijn contactpersoon en de verzuimafdeling heb ik mij in deze tijd geen zorgen gemaakt over mijn toekomst. Daarom ben ik erg blij met payroll en Persoonality in het bijzonder. Zij staan voor de werkgever, maar zeker ook voor de werknemer klaar. Chapeau!"

Het beste voor jouw medewerkers

Payrollorganisaties maken vaak gebruik van de cao’s van de NBBU of ABU. Wij hebben onze eigen cao. Hierin wijken we positief af van de cao’s van ABU en NBBU. Hierdoor maak je gebruik van de voordelen van payroll voor medewerkers van Persoonality, die andere payrollorganisaties niet bieden. Dat noemen we goed werkgeverschap!

Meer artikelen

Hoe zorg je dat medewerkers zich gewaardeerd voelen?
Hoe zorg je dat medewerkers zich gewaardeerd voelen?
Metaal- en elektrotechnieksector loopt voorop met skillspaspoort
Metaal- en elektrotechnieksector loopt voorop met skillspaspoort
Hoe word je een aantrekkelijk werkgever?
Hoe word je een aantrekkelijk werkgever?