Algemeen payroll

Wat is payroll?

Twee collega's van Persoonality staan aan een bureau en kijken samen een kant op

Payroll, of payrolling, is het uitbesteden van de salarisadministratie en het juridisch werkgeverschap aan een gespecialiseerd payrollbedrijf. Een dienst bedoeld voor ondernemers die medewerkers in dienst hebben, oftewel werkgever zijn.  

Wat betekent payroll?

Payroll is een term die vaak wordt gebruikt, maar wat betekent het eigenlijk? Letterlijk vertaald betekent payroll "loonlijst". Dit houdt in dat het payrollbedrijf, juridisch werkgever wordt en de medewerkers bij het payrollbedrijf op de loonlijst komen. De HR-administratie, financiële en juridische zaken en arbeidsrechtelijke risico’s worden overgenomen door het payrollbedrijf, maar de onderneming en manager zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing op de werkvloer.

Waarom kiezen ondernemers voor payroll?

De meeste ondernemers kiezen voor payroll vanwege deze redenen: 

 • Tijdsbesparing: De salarisadministratie, zoals het berekenen van salarissen, het opstellen van loonstroken en het afdragen van loonheffingen, wordt door het payrollbedrijf uitgevoerd.
 • Kostenbesparing: Er kan bespaard worden op de kosten van HR-software, administratieve ondersteuning en accountantskosten. 
 • Minder risico: Het payrollbedrijf neemt de risico's van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid over.
 • Flexibiliteit: Het is eenvoudiger om medewerkers in- en uit te lenen, wat gunstig kan zijn bij seizoensgebonden werk of piekdrukte.
 • Expertise: Het payrollbedrijf heeft kennis en expertise op het gebied van arbeidsrecht en cao's.
 • Focus op core business: Door payroll uit te besteden, kan de ondernemer zich focussen op de primaire activiteiten van de onderneming.

Wat payroll in de praktijk betekent

Stel, je bent een onderneming met 25 medewerkers. Je hebt geen tijd of expertise om de salarisadministratie te doen. Je kiest ervoor om payroll uit te besteden aan een payrollbedrijf.

Het payrollbedrijf neemt de volgende taken over: 

 • Het berekenen van de salarissen
 • Het opstellen van de loonstroken
 • Het afdragen van de loonheffingen
 • Het verzorgen van de pensioenadministratie
 • Het beheren van de personeelsdossiers

Jij als ondernemer betaalt een fee aan het payrollbedrijf voor deze diensten. Je medewerkers worden in dienst genomen van het payrollbedrijf, maar ze blijven in de praktijk voor jouw onderneming werken. Je hebt nog steeds de leiding over je medewerkers en je bepaalt hun salaris en functie. 

Het voordeel van payroll is dat je veel tijd en geld bespaart. Je hoeft je geen zorgen te maken over de salarisadministratie en je kunt je focussen op je core business. 

De payroll dienstverlening kost wel geld, je betaalt een fee, uitgedrukt in een omrekenfactor. Lees hier meer over de kosten van payroll.

Is payroll geschikt voor jouw onderneming?

Of payroll geschikt is voor jouw onderneming hangt af van diverse factoren, zoals de grootte van de onderneming, de complexiteit van de salarisadministratie en de behoefte aan flexibiliteit. 

Het is belangrijk om de voor- en nadelen van payroll goed af te wegen voordat je een beslissing neemt. Lees hier de voordelen en nadelen van payroll.

Meer weten? 

Kom meer te weten over payroll via onze kennisbank-artikelen. Liever persoonlijk contact? Daar zijn wij ook van! Vul hier, geheel vrijblijvend, het contactformulier in samen met jouw vraag. Wij zorgen dat de collega die jou het beste antwoord kan geven, contact opneemt. We helpen je graag! 

Meer artikelen

In 5 stappen starten met een payroll constructie
In 5 stappen starten met een payroll constructie
Hoe ga je om met arbeidsconflicten?
Hoe ga je om met arbeidsconflicten?
Wat is het verschil tussen een uitzendbureau en payroll, wat moet je weten?
Wat is het verschil tussen een uitzendbureau en payroll, wat moet je weten?