Column

Laat de zomer maar komen

De zon schijnt, de terrassen stromen vol en de omzetcijfers stijgen: de zomer komt er aan en is voor veel ondernemers een gouden periode. Maar met de drukte komen ook de zorgen. Vooral personele zaken kunnen roet in het eten gooien. Vergeten aan te zeggen, onbewust de wet overtreden met jonge medewerkers, de valkuilen liggen op de loer. Gelukkig zijn er handige tips om deze fouten te voorkomen en de zomer zorgeloos door te komen! 

Oeps, vergeten!

We kennen het allemaal: in de waan van de dag vergeet je weleens wat. Daarvoor heb je geen zomerdrukte als excuus voor nodig. Dit kan je altijd overkomen. Een vergadering, deadline of afspraak met een leverancier. Met een excuus is de ongemakkelijkheid vaak snel weggewerkt. Maar bij personeelsgerelateerde zaken is een simpele sorry niet altijd genoeg.

Een vergissing kan namelijk flinke kopzorgen opleveren, zowel voor je medewerker als voor jou. Denk bijvoorbeeld aan het vergeten om een belangrijke wijziging te melden, zoals een nieuw beleid of een reorganisatie. Gebrekkige communicatie kan leiden tot onduidelijkheid, frustratie en zelfs onnodig verzet. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot juridische stappen.

Een dure vergissing: vergeten aan te zeggen

Een van de meest gemaakte fouten is het vergeten om een medewerker aan te zeggen bij het einde van een tijdelijke arbeidsovereenkomst als die een half jaar of langer duurt. Vaak omdat je dacht, dit staat toch in de arbeidsovereenkomst, maar dat hoeft niet zo te zijn. Vergeet je aan te zeggen, dan ben je wettelijk verplicht om een aanzegvergoeding te betalen. Deze vergoeding komt neer op een maandsalaris. Als het contract dan eindigt, kun je met een beetje pech zowel de transitievergoeding als ook de aanzegvergoeding aftikken. En alsof dat nog niet erg genoeg is: vergeet je ook om de medewerker aan te zeggen die je wél wil verlengen, - ik heb het niet verzonnen- dan kan hij of zij alsnog een aanzegvergoeding claimen, alhoewel die medewerker niet snel z’n vinger zal opsteken.

Jong personeel: regels zijn er niet voor niets

Sommige ondernemers beschouwen jonge medewerkers als een manier om kosten te drukken. Al is het jongeren zelf natuurlijk ook erg aantrekkelijk om wat bij te verdienen in het weekend of tijdens vakanties. Ik zou hier eigenlijk niet hoeven te zeggen, maar pas op! Er zijn wel heel wat regels verbonden hieraan. Ik zie van dichtbij dat hier nog wel eens wat fout gaat. De regels die gelden voor het werken met jongeren zijn streng en duidelijk. Wordt er gewerkt met machines? Pas op! Verkoop je in de horeca alcoholische dranken? Dan mag je geen jongeren van 14 of 15 jaar inzetten. Doe je dit toch, dan riskeer je een flinke boete van de Arbeidsinspectie. Naast die boete, ook nog een deuk in je imago of ego.

Naast deze twee voorbeelden zijn er nog tal van andere personeelsgerelateerde zaken waar je op moet letten. Denk aan het jaarlijkse urenaanbod aan oproepkrachten, de 30%-regeling bij medewerkers met een vast contract en meer.

Zelf doen of uitbesteden?

Al deze zaken in eigen hand houden kan een flinke klus zijn. Gelukkig zijn er oplossingen. Je kunt extra personeel aannemen om je te ondersteunen, of je kunt een deel van de taken uitbesteden. Persoonality bijvoorbeeld, biedt HR-advies op maat. Zij nemen de administratieve rompslomp uit handen, zodat jij je kunt focussen op het begeleiden van je medewerkers en het runnen van je bedrijf.

Geniet van de zomer, zonder personele zorgen!

Met een beetje aandacht en de juiste hulp, kun je de zomer zorgeloos doorkomen. Zo houd je je personeel tevreden, voorkom je boetes en kun je optimaal profiteren van de drukte. Dus geniet van de zon, de terrassen en de stijgende omzetcijfers!

 

Berrie van Gils
Auteur Berrie van Gils Commercieel Director Persoonality

Meer artikelen

Meer dan een fooi
Meer dan een fooi
Komkommertijd
Komkommertijd
Mag ik alstublieft een 10 van u?
Mag ik alstublieft een 10 van u?