Werkgeversmerk

De kracht van waardering: tips voor effectieve complimenten op de werkvloer

Jonge vrouw met bos krullen staat in een Persoonality vestiging en kijkt lachend in de camera

Waardering kan op diverse manieren worden geuit, waaronder het geven van cadeaus, bonussen of promoties. Echter, een van de krachtigste en eenvoudigste manieren is het geven van een welgemeend compliment. Het geeft niet alleen erkenning maar stimuleert ook het zelfvertrouwen, wat op zijn beurt leidt tot betere prestaties.

Het geven van een goed compliment dat de ander bijblijft is best lastig. Hier volgen daarvoor drie tips: 

1 Maak het persoonlijk:

Richt je direct tot de persoon en noem hem of haar bij naam. Bijvoorbeeld: "Hé Bob, bedankt voor je hulp met het opmaken van de presentatie; zonder jou hadden we nooit de deadline gehaald!"

2 Openbare Waardering:

Het delen van complimenten in het openbaar, bijvoorbeeld tijdens een teamvergadering, creëert een positieve sfeer en moedigt een cultuur van waardering aan. Medewerkers voelen zich meer gewaardeerd als anderen getuige zijn van hun inspanningen.

3 Wees concreet:

Vage complimenten zoals 'goed gedaan' kunnen hun impact verliezen. Benoem specifiek wat de persoon goed heeft gedaan. Bijvoorbeeld: "Goed gedaan Sanne, wat heb je dat project vlot opgepakt. De manier waarop je dat hebt aangepakt was echt top! Het is echt een succes geworden."

4 Stel vragen:

Toon interesse in het proces achter het resultaat. Vraag door en laat zien dat je oprechte belangstelling hebt. Bijvoorbeeld: "Hoe kwam je op dat geweldige idee? Heb je nog tips voor anderen? Waar heb je die handige vaardigheid geleerd?"

5. Creëer een cultuur van waardering:

Moedig niet alleen leidinggevenden, maar ook medewerkers aan om elkaar te waarderen. Dit bevordert een cultuur van wederzijds respect en maakt van waardering onderdeel van het dagelijkse werk.

Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het geven van complimenten aan je medewerkers. Je zult niet alleen positieve veranderingen op de werkvloer zien, maar je zult zelf ook vrolijker worden door het uiten van waardering. Voor meer informatie over goed werkgeverschap en andere diensten, neem contact op met een van onze adviseurs bij Persoonality.

Meer artikelen

Hoe zorg je dat medewerkers zich gewaardeerd voelen?
Hoe zorg je dat medewerkers zich gewaardeerd voelen?
Metaal- en elektrotechnieksector loopt voorop met skillspaspoort
Metaal- en elektrotechnieksector loopt voorop met skillspaspoort
De voordelen en nadelen (misvattingen) van payroll
De voordelen en nadelen (misvattingen) van payroll