Wetten en regels

Hoe bereken je het vakantiegeld?

Jonge vrouw kijkt lachend in de camera. Ze heeft lang krullend haar en staat op een Persoonality vestiging

Vakantiegeld, een term die vaak wordt gehoord in gesprekken tussen medewerkers, is eigenlijk een verwijzing naar vakantiebijslag. Maar wat houdt dit precies in? En hoe wordt het berekend? Als werkgever zijn dit belangrijke vragen om te beantwoorden, vooral omdat het vakantiegeld een verplichting is die niet over het hoofd mag worden gezien. We leggen het graag hieronder aan je uit.
 
Goed om te weten: wanneer je payrollt dan worden onderstaande taken uit handen genomen. Hier hoef jij je als ondernemer geen zorgen om te maken.  

Wat is vakantiegeld?

Als jouw medewerkers praten over vakantiegeld, bedoelen ze eigenlijk vakantiebijslag. Vakantiegeld is het loon dat je als werkgever moet blijven betalen wanneer je werknemers met vakantie zijn.

Vakantiebijslag is een extra bedrag bovenop het normale loon van je medewerkers. Het is een bonus die wordt berekend op basis van het totale bruto jaarsalaris dat een medewerker in een jaar heeft verdiend en is oorspronkelijk bedoelt om te gebruiken tijdens de vakantie.

Hoe wordt het vakantiegeld berekend?

Het vakantiegeld wordt berekend over het loon dat de medewerker het afgelopen jaar verdiend heeft. Dit bedraagt minimaal 8% van het bruto jaarloon plus je vakantiegeld en indien van toepassing, bonussen, eindejaarsuitkering etc.

Stel jouw medewerker verdient € 2.800 bruto per maand. Je werkgever geeft je 8% vakantiegeld. Dan krijg je bruto 12 x € 2.800 x 0,08 = € 2.688 bruto vakantiegeld. Vaak komt de hoogte van je bruto vakantietoeslag in de buurt van je bruto maandsalaris.

Betaal je belasting over het vakantiegeld?

Over het vakantiegeld betalen jouw medewerker belasting. Hoeveel belasting jouw medewerkers hierover moeten betalen is afhankelijk van je bruto jaarsalaris. 

Binnen het belastingstelsel zijn er twee belastingschijven voor inkomstenbelasting. Voor het jaar 2024 bedragen deze 36,97% voor inkomsten tot € 75.518 en 49,50% voor inkomsten vanaf € 75.518. Omdat vakantietoeslag wordt beschouwd als een extraatje kan het gedeeltelijk of in zijn geheel belast worden in de hoogste belastingschijf.

Wanneer wordt het vakantiegeld uitbetaald?

Het vakantiegeld wordt 1 keer in het jaar uitgekeerd en dit is meestal in de maand mei of juni. Bij een payrollorganisatie is het mogelijk dat jouw medewerkers hun vakantiegeld tussentijds gedeeltelijk of volledig opvragen.

Wanneer je  werkt via een payrollcontructie, is het payrollbedrijf verantwoordelijk voor het uitbetalen van het vakantiegeld. Dit zit allemaal bij de dienstverlening inbegrepen. Hierdoor heb jij als ondernemer geen omkijken meer naar vakantiegeldreserveringen. 

Wil je nog meer tips over het vakantiegeld. Lees dan ook ons artikel waarin we je 6 tips geven over het vakantiegeld.

Meer artikelen

Nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof
Nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof
6 tips over vakantiegeld
6 tips over vakantiegeld
Nieuwe pensioenwet is aangenomen, wat zijn de consequenties?
Nieuwe pensioenwet is aangenomen, wat zijn de consequenties?