Wetten en regels

6 tips over vakantiegeld

Grote kans dat jouw medewerkers tegen de zomerperiode  bezig zijn met bedenken waaraan zij hun vakantiegeld uitgeven. Een fijn extraatje dat vakantiegeld, maar voor jou als werkgever misschien een kopzorg. Een goed moment om eens te kijken naar wat vakantiegeld inhoudt.

Goed om te weten: Wanneer je  werkt via een payrollcontructie, is het payrollbedrijf verantwoordelijk voor het uitbetalen van het vakantiegeld. Dit zit allemaal bij de dienstverlening inbegrepen. Hierdoor heb jij als ondernemer geen omkijken meer naar vakantiegeldreserveringen.

Wat is vakantiegeld?

Wist je dat wanneer jouw medewerkers het hebben over vakantiegeld, het in de praktijk over de vakantiebijslag gaat? Vakantiegeld is het loon dat jij als werkgever moet doorbetalen tijdens opgenomen vakantiedagen. Vakantiebijslag is een toeslag op het loon van jouw medewerkers, ook wel bekend als vakantietoeslag.

Vakantiebijslag is een wettelijk verplichte vergoeding en is minimaal 8% van het bruto jaarloon bedraagt? Het wordt meestal in mei of juni uitbetaald, maar het kan anders geregeld zijn in de cao. Het is dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van jouw rechten en plichten met betrekking tot vakantiegeld. Zo kom je niet last minute voor een onaangename verrassing te staan. We geven je hieronder een aantal belangrijke tips.

1. Reserveer & boek vakantiebijslag op tijd en correct

Houd rekening met het reserveren van de vakantiebijslag. Zo voorkom je dat je in de periode mei en juni  in de knoei komt omdat je plotseling met dubbele loonafschrijvingen te maken krijgt. En vergeet niet om deze reservering op de juiste manier te boeken in de administratie.

2. Uitbetaling van vakantiebijslag hoeft niet per se in mei

Het uitbetalen van het vakantiebijslag wordt door jouw medewerkers waarschijnlijk verwacht in mei. Maar wist je dat dit ook nog in juni mag? Je kunt de vakantiebijslag zelfs in delen uitkeren, zolang het totale bedrag eind juni maar bij jouw medewerkers op de rekening staat. Lukt dit ook niet, dan kun je in overleg met de medewerkers een andere uitbetalingsregeling treffen.

3. Berekening van het vakantiegeld

Krijgen jouw medewerker ook een dertiende maand, winstuitkering, bonus of een onkostenvergoeding? Hierover hoef je geen toeslag te betalen. De vakantiebijslag wordt alleen betaald over het salaris van het gewone dienstverband, het brutoloon. Overuren vallen in principe wel onder het vakantiegeld, tenzij dit contractueel is afgesproken.

4. Duidelijke communicatie met medewerkers

Communiceer duidelijk en transparant naar medewerkers hoe de vergoedingen zijn opgebouwd. Vermeld iedere periode op hun loonstrook hoeveel vakantiebijslag zij tot dan toe hebben opgebouwd, zo weten zij wat ze mogen verwachten.

5. Bijzondere situaties

In bijzondere situaties, zoals bij ziekte of zwangerschap, kan het vakantiegeld anders worden berekend. Wanneer iemand langdurig ziek is wordt het vakantiebijslag bijvoorbeeld doorbetaald. Of wanneer het dienstverband wordt beëindigd moet de resterende vakantiebijslag worden uitbetaald. Als een medewerker dan nog vakantiedagen open heeft staan, ontvangt de medewerker aan het einde van het dienstverband het resterende vakantiegeld.

6. Communicatie met de Belastingdienst

Houd er rekening mee dat je de vakantiebijslag opgeeft bij de Belastingdienst. Dit kan via de aangifte loonheffingen.

Conclusie: 

Zoals je hierboven hebt gelezen is het regelen van het vakantiegeld een taak die je niet zomaar even tussendoor doet. Als werkgever ben je verantwoordelijk om het vakantiegeld correct en op tijd uit te betalen. In een ideale wereld wordt er een aparte “vakantiegeld” pot aangelegd. In de praktijk is dit lang niet altijd het geval. Het gevolg is dat je in de periode van uitbetalen in de knoei kan komen omdat je plotseling met dubbele loonafschrijvingen te maken krijgt.

 
Wil je weten hoe het vakantiegeld berekend kan worden. Klik om de link hieronder en ontdek er alles over.

Meer artikelen

Nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof
Nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof
Nieuwe pensioenwet is aangenomen, wat zijn de consequenties?
Nieuwe pensioenwet is aangenomen, wat zijn de consequenties?
Invoering van het wettelijk minimumuurloon in 2024: wat werkgevers moeten weten.
Invoering van het wettelijk minimumuurloon in 2024: wat werkgevers moeten weten.