Bart Kuipers: blijf nieuwsgierig, blijf (elke dag een beetje) leren

Gepubliceerd: 23-01-2017
Geschreven door: Bart Kuipers, coach bij GoodHabitz
Drones die pakketjes bezorgen, volautomatische distributiecentra en virtuele callcenters met chatbots? Het lijkt misschien ver weg, maar technologische en digitale ontwikkelingen veranderen uitvoerend werk in hoog tempo. Dit vraagt nieuwe vaardigheden van medewerkers. Een levenlang leren is daarom niet meer weg te denken. Persoonality biedt, in samenwerking met online opleider GoodHabitz, payrollkrachten de mogelijkheid een breed aanbod aan online trainingen te volgen om zich zo voor te bereiden op de toekomst. Hieronder geeft Bart Kuipers, coach bij GoodHabitz, zijn visie op een leven lang leren.

Hot item

Als ik google op “leven lang leren” krijg ik binnen 0,70 seconden ongeveer (?!?) 3.260.000 resultaten. Een leven lang leren is al een hele tijd een “hot item”. Als onderdeel van het onderwijsbeleid wil de overheid volwassenen stimuleren om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Eigenlijk best grappig dat er zoveel energie gestoken moet worden in iets wat voor iedereen als kind zo vanzelfsprekend is. Iedere dag is weer een nieuwe ontdekkingstocht in een wereld waarin je je kan blijven verwonderen. Met heel veel vallen en opstaan krijg je iedere dag het lopen een beetje beter onder de knie. De gedachte om er maar eens mee te stoppen, want je bent nou al wel heel vaak gevallen, komt niet eens bij je op. En met praten, fietsen, zwemmen gaat het al niet anders. In de tussentijd is je favoriete woord “waarom” want je wilt van alles graag weten hoe het precies zit.

En voor je het weet ben je dan volwassen, loop je mooi rechtop, zit je keurig stevig op je fiets, blijf je heel aardig drijven zonder vleugeltjes, vraag je een stuk minder naar het waarom der dingen en mag je ineens gaan nadenken over dingen zoals duurzame inzetbaarheid.
 

Noodzaak om te blijven leren

Want ook al ken en kun je als volwassene een heleboel, de noodzaak om te blijven leren is er nog steeds. In een commercial van Timing (Persoonality is een label van Timing) werd het op de volgende manier al heel sterk verwoord: “Uitvoerend werk gaat flink veranderen omdat geen businessmodel meer 25 jaar hetzelfde blijft, robots en slimme computers ons werk inpikken en onze skills over vijf jaar alweer achterhaald zijn. Wat de toekomst precies in petto heeft weet niemand, dus kunnen we er maar beter klaar voor zijn”.

 

Leren in de praktijk

Ok, misschien toch maar weer wat bewuster bezig zijn met leren dus… Het mooie van leren is dat het tegenwoordig een stuk makkelijker en leuker is. We leren nog steeds het meeste in de praktijk. Door eens iets nieuws te doen, en nog eens en nog eens. Daar hoort vallen nog steeds bij, maar zolang je blijft opstaan, krijg je ook die nieuwe vaardigheden onder de knie. De aanhouder wint, nietwaar?

Naast het “doen” van (nieuwe) dingen helpt het je ook om regelmatig nieuwe informatie en inzichten te krijgen. En als je even om je heen kijkt, zul je zien dat die voor het oprapen liggen. Google, interessante posts op Facebook, filmpjes op YouTube. En wil je een training volgen over een onderwerp dat jij interessant vindt of waar je behoefte aan hebt? Dan doe je dat tegenwoordig waar en wanneer jij dat wilt! Om vervolgens jouw opgedane kennis en nieuwe inzichten direct in de praktijk te brengen!

Durf dus wat vaker te vallen en vraag weer eens gewoon..
..WAAROM?!
Blijf nieuwsgierig, blijf (elke dag een beetje) leren!

Bart Kuipers – GoodHabitz | online training
www.goodhabitz.com

Dit bericht verscheen eerder op beleef.timing.nl

Eigenlijk best grappig dat er zoveel energie gestoken moet worden in iets wat voor iedereen als kind zo vanzelfsprekend is..
CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.