Het verhaal van Marco en zijn passie voor het ondernemerschap

Gepubliceerd: 18-03-2022

Marco, getrouwd en vader van 2 kinderen, is al bijna 25 jaar eigenaar van pannenkoekenhuis De Konijnenberg. Van huis uit heeft hij al vroeg meegekregen hoe het is om een eigen onderneming te hebben. Zijn ouders waren in het bezit van een eigen café/restaurant in Haarlem. Hier woonde hij samen met zijn zus en ouders boven, waardoor het ondernemerschap hem met de paplepel is ingegoten. Hij was vaak te vinden in het restaurant en hielp zijn ouders mee in de keuken of in de bediening. Doordat zij wisten hoe zwaar het werken in de horeca was, hebben zij Marco altijd gestimuleerd om een opleiding te gaan volgen en juist niet de horeca in te gaan. Zelf had hij dit ook zo ervaren en besloot voor een ander pad te kiezen en te gaan studeren.

“Ondanks dat ik het heb geprobeerd tegen te houden, begon het idee voor het opstarten van een eigen horecaonderneming te kriebelen”

Na het afronden van zijn studie Economie ging hij aan de slag als Econoom. Hij voelde echter aan alles dat dit niet helemaal bij hem paste. Hij merkte al snel dat, als hij een goed idee had binnen een organisatie, het erg lastig was om zijn ideeën tot uitvoering te brengen. “Ik vond het ontzettend demotiverend dat als je een goed idee had, er eerst drie vergaderingen overheen gingen voordat het uitgevoerd kon worden. Hierdoor was er uiteindelijk niks meer van het idee over”. Langzamerhand kwam steeds meer het besef dat hij een eigen horecaonderneming wilde gaan starten. Hij ging op zoek naar het perfecte restaurant, maar had hier wel een paar eisen aan verbonden. Het liefst niet te vroeg open en het liefst niet te laat dicht. Zijn oom was op dat moment in het bezit van het pannenkoekenhuis en het toeval bleek dat hij dit te koop had staan. Doordat het voor de overname al een lopend bedrijf was voelde het als een warm bad. “Voor mij voelde het niet als een grote stap om te starten als ondernemer. Ik had al een tijd niet in de horeca gewerkt, maar vanaf het eerste moment voelde ik me hier als een vis in het water. Het was meteen eigen en vertrouwd”

De flexibiliteit van een eigen onderneming

Nu Marco zijn eigen onderneming heeft kan hij zijn eigen plan trekken. “Wat ik het leukst vind aan het ondernemerschap is de flexibiliteit en de diversiteit. Ik kan in de keuken werken, achter de bar staan of de bediening voor mijn rekening nemen waardoor ik veel in contact met gasten én ik kan boven de plannen uitwerken. Ik kan volledig zelf bepalen wat ik doe. Ik bedenk nieuwe gerechten en verzin leuke acties. Als ik nu een idee heb, dan kan ik het morgen in de stijgers hebben staan en kan ik het gaan uitvoeren. Ik kan mijn eigen creativiteit erin kwijt”
Bij de Konijnenberg werken zo’n 4 fulltimers en 20 parttimers, waarvan veel scholieren. Marco probeert een goede balans aan te brengen in het team. Dit doet hij door een gemêleerd team om zich heen te verzamelen waarin jong en oud, ervaren- en onervaren medewerkers elkaar versterken. Marco is betrokken bij zijn team en probeert hun op alle vlakken bij te staan. “Als ik iemand kan helpen, dan weten ze mij te vinden”.

Ik denk dat mijn medewerkers mij op het eerste gezicht zien als iemand die streng kan zijn. Maar ik hoop dat als ze er iets langer over nadenken, ze mij zien als iemand die goed georganiseerd en eerlijk is.
Marco vindt het belangrijk om zijn medewerkers te stimuleren om meer uit zichzelf te halen. Medewerkers krijgen de kans om opleidingen te volgen, bijvoorbeeld een opleiding bierbrouwen of sociale hygiëne. Maar willen ze dit niet, dan is het ook prima.

De toekomstdroom van Marco

Ik ben er trots op dat het al 25 jaar bestaat en dat ik er een mooi en goedlopend bedrijf van heb gemaakt. Dat was het grotendeels al, maar dit heb ik verder uitgebouwd. Naar mijn idee staat er een prachtige zaak. Deels traditioneel en deels modern met een mooie menukaart. De tip die ik heb voor ondernemers is: ga het doen! “Je kan nog zo’n detailleert plan hebben en alle plussen en minnen overwogen hebben, maar als je start dan weet je pas hoe het werkt. Geloof in je eigen idee. Je eigen passie en bevlogenheid zorgen ervoor dat het een succes wordt. Misschien heb je een keer pech, maar ook hier leer je van”.

Marco’s persoonlijke doel voor de toekomst is om het goed en nog leuker te hebben. “Ik zou meer willen genieten.” Marco zou De Konijnberg graag met een partner willen runnen. Met deze partner zou hij graag nieuwe ideeën willen creëren en veel lol willen hebben. Hij zou dit erg gezellig vinden en dit zou hem ruimte geven om een stapje terug te doen. Zo kan hij er een weekje of voor een langere tijd tussenuit.

CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.