9 tips voor het schrijven van de beste vacatureteksten

Gepubliceerd: 30-08-2019

U gaat op zoek naar nieuwe mensen voor uw bedrijf. Interne verschuivingen, het vertrek van medewerkers, groei – welke reden u ook heeft, het aantrekken van nieuwe medewerkers begint bij een sterke vacaturetekst. Het opstellen van een vacaturetekst lijkt vaak makkelijker dan het in werkelijkheid is. Het is de eerste kennismaking met uw bedrijf en zet direct de toon. Met deze 9 tips haalt u zeker het juiste personeel binnen.

Tip 1: Ken de functie

Het is een simpele vraag: weet u eigenlijk hoe de functie eruit ziet waarvoor een vacaturetekst geschreven wordt? Of u het nu zelf doet of iemand van de HR-afdeling de tekst schrijft, het is belangrijk om de ins en outs van de functie te weten! Dus zorg voor een kort interview of een meeloopochtend met een collega in desbetreffende functie.

Tip 2: Schrijf voor de doelgroep

Bent u op zoek naar een tiener voor een bijbaan, een recent afgestudeerde of een ervaren persoon in het vak? Pas de vacaturetekst aan op de droomkandidaat die u voor ogen heeft. Vergeet hierbij niet te schrijven zoals u zou praten tegen de kandidaat. Een woord als bijvoorbeeld “marktconform” zegt een tiener een stuk minder dan een volwassene.

Tip 3: Ga voor een goede functienaam

Tegenwoordig ziet u het waarschijnlijk steeds vaker. De creatieve functietitels als “Social Samurai”, “Digital Overlord”of “Retail Ninja”. Ontzettend leuk, maar snapt uw toekomstige medewerker wat hiermee wordt bedoeld en zoekt hij of zij erop? Verplaats u in uw droomkandidaat, dan weet u snel genoeg welke richting u op moet.

Tip 4: Verkopen maar

Wat maakt uw vacature beter dan al die anderen? Wees niet bang om de functie bij uw bedrijf te verkopen. Geef aan wat de functie uniek maakt. Geef het onderscheidende karakter aan van uw vacature in vergelijking met al die andere. Zet vol in op uw unieke propositie(s).

Tip 5: Laat zien wie uw bedrijf is

Iedere vacature bevat wel tekst over hoe leuk het is om te werken bij een bedrijf. Maar vertelt u ook waarom? Epische borrels, beste lunches ever of het kantoor met het mooiste uitzicht? Onderschat het belang van de werksfeer niet en geef de waarom aan.

Tip 6: Weg met de clichés

De dynamische werksfeer, het uitdagende takenpakket, de flexibele medewerker – wat betekenen deze termen? Dat u een taak uitdagend vindt, betekent niet dat dit voor iedereen geldt. Flexibel is ook een enorm breed begrip. Wist u dat 31% van de sollicitanten zich ergert aan zulke clichés? Kortom, bekijk alternatieven. En gebruikt u toch clichés? Verduidelijk ze dan. Geef bijvoorbeeld aan wanneer u een medewerker flexibel vindt.

Tip 7: Vermeld het salaris gewoon

Doorbreek het taboe en geef aan hoeveel uw toekomstige medewerker gaat verdienen. Deze informatie is zo belangrijk en bepalend voor sollicitanten. Waarom zou u het dan niet doen?

Tip 8: Houd het kort en simpel

Schrijf geen boekwerk. Kies voor korte opsommingen van maximaal 5 bulletpoints en wissel dit af met korte stukken vacaturetekst. En vergeet de lange eisenlijsten, want gaat u echt iemand vinden die aan al uw 15 eisen voldoet?

Tip 9: Geen spelfouten

Deze laatste tip is een no-brainer, maar zo belangrijk. Voorkom spelfouten! Zet de spellingscontrole aan, laat de vacature door een collega lezen. Of lees de tekst eens andersom, van beneden naar boven. Zo leest u de woorden namelijk los van elkaar, zodat spelfouten opvallen.
 
Houd u aan deze simpele tips en het komt helemaal goed met uw vacaturetekst. Daarna is het tijd voor de volgende uitdaging: sollicitatiegesprekken voeren. Ook voor het voeren van sollicitatiegesprekken hebben we goede tips.
 
Meer weten over het zoeken en aannemen van nieuw personeel? Neem contact met ons op en ontdek wat payroll voor u kan betekenen!
CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.