Doet u het al: werven via social media?

Gepubliceerd: 30-09-2019

Medewerkers werven kan op allerlei manieren: netwerken, vacatures op uw eigen website, vacatures op vacaturebanken én niet te vergeten social media. De invloed van social media is niet te missen. Van Facebook tot Instagram en LinkedIn, we zitten er allemaal massaal op vanwege allerlei verschillende redenen. Eén van deze reden is het vinden van werk en zo kunt u de populariteit van social media in uw voordeel gebruiken. Werven via social media is een goede strategie voor talent acquisitie. Hoe u dit aanpakt leest u hieronder.

1. Kies uw kanaal

Stap één is het leren kennen van uw doelgroep. Wat beweegt hen, wat vinden ze leuk en niet leuk? Leg vervolgens vast wie en wat u nodig heeft en kies gebaseerd op deze informatie het juiste social media kanaal. Op LinkedIn begeven zich bijvoorbeeld veel hogeropgeleiden, terwijl Snapchat ideaal is om jongeren te bereiken.

2. Vind beïnvloeders

Zijn er medewerkers binnen uw bedrijf die populair zijn, veel posten op social media en/of een groot netwerk hebben? Vraag hen dan om jouw vacatures te delen. Er is niets mis met het inzetten van uw eigen medewerkers als influencer.

3. Beter goed gejat?

Vanzelfsprekend moet u social berichten niet één op één van uw concurrent overnemen, maar inspiratie opdoen kan natuurlijk wel. Bekijk hoe zij communiceren, of er veel reacties komen op vacatures die zij plaatsen en haal hier inspiratie uit. Wie weet kunt u enkele goede ideeën doorvertalen voor uw social media kanaal.

4. Visueel trekt aan

Kleed uw social media bericht aan met het gebruik van visuele elementen. Gebruik filmpjes van uw werkplek, de werkvloer, foto’s van collega’s of een video van een event. Er is van alles te bedenken.

5. Blijf zichtbaar

Ook als u geen vacatures hebt, is het belangrijk om aanwezig te zijn op social media. Vooral als social media een belangrijk onderdeel uitmaakt van bijvoorbeeld uw bedrijf of de werkzaamheden. Daarbij draagt social media bij aan branding.

6. Campagnematig opzetten

Het is zonde om telkens één bericht over een vacature te plaatsen en het hierbij te laten. Waarom zou u geen campagne bedenken omtrent werving? Kies de kernboodschap en pas deze niet alleen toe op social media, maar ook op uw website, nieuwsbrief, netwerkbijeenkomsten en events. Houd hierbij één lijn aan. Dit zorgt namelijk voor herkenning.

7. Meet wat u doet

Analyseer hoe uw berichten het doen met behulp van de standaard analytics tools die zijn geïntegreerd in het social media kanaal. Welke berichten roepen meer respons op, welke tijdstippen of dagen werken het beste? Het zijn allemaal vragen die u kunt beantwoorden met analyses. Vervolgens kunt u hier uw berichten op aanpassen.

8. Durf te investeren

Het bijhouden van social media kost veel tijd van uw medewerker(s). Geef hen deze ruimte of schakel een bureau in om deze werkzaamheden voor u uit te voeren.  Daarbij komt dat als u promotiemogelijkheden wilt inzetten, dit u geld kost. Bedenk hoeveel u wilt uitgeven aan social media en bespreek dit.
 
U ziet het, medewerkers werven via social media is geen taak die u eventjes doet. Het vergt inzet, strategie en planning. Wilt u meer weten over het werven van personeel via social media? Of zoekt u antwoord op een ander HR vraagstuk? Neem contact met ons op en stel ons uw vraag.
 
CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.