Effectief een personeelsplanning maken met deze 5 tips

Gepubliceerd: 20-10-2019

Heeft u binnen uw bedrijf veel te maken met parttimers of studenten? Alleen met een werkrooster weet u wanneer u mensen nodig heeft en kunt u rekening houden met de beschikbaarheid en wensen van uw medewerkers. Daarnaast krijgt u ongetwijfeld ook te maken met vragen over het wisselen van diensten, eerder naar huis, een dag vrij. Deze week geven wij u onze 5 tips om zo effectief mogelijk een personeelsplanning te maken.

Tip 1: start met een basisrooster

De eerste stap is om zelf te weten op welke dag u hoeveel mensen nodig hebt. Maak daarom eerst een basisrooster met hierin:
  • Hoeveel medewerkers heb ik per werkdag minimaal nodig?
  • Hoeveel medewerkers heb ik per werkdag maximaal nodig? 

Als er binnen uw branche sprake is van dagdelen of late diensten, neem dit dan ook op in uw basisrooster. Daarnaast kunt u de benodigde medewerkers opsplitsen in bijvoorbeeld team, functie of afdeling. Hiervoor is het natuurlijk ook belangrijk dat u een duidelijk overzicht heeft van al uw personeelsleden!

Tip 2: Breng de wensen van uw medewerkers in kaart

Het is verstandig om een rooster minimaal één maand vooruit te maken. Vraag daarom aan uw medewerkers een maand van te voren aan te geven: 
  • Op welke dagen en/of tijden ze colleges hebben;
  • Op welke dagen en/of tijden ze bij een andere werkgever werken;
  • Op welke dagen en/of tijden ze bijvoorbeeld kinderen moeten ophalen. 

Alleen zo kunt u rekening houden met beschikbaarheid en met de wensen van uw medewerkers. Vanzelfsprekend moet u bij het inroosteren ook de gemaakte afspraken in het arbeidscontract meenemen.

Tip 3: Varieer in uw planning

Ten eerste is het belangrijk dat u bepaalde werkzaamheden constant toevertrouwd aan een selecte groep medewerkers. Dit kan irritatie veroorzaken bij collega’s, want waarom zouden zij deze taak niet kunnen leren? Ook komt u in de problemen bij ziekte als niemand anders de taak of taken kan overnemen. Ten tweede doet u er verstandig aan om te zorgen dat uw medewerkers genoeg rust hebben tussen de diensten door. Als iemand uw zaak afsluit, is het niet handig om hen diezelfde ochtend weer in te roosteren. Wissel af in de dagen en tijden waarop uw medewerkers werken. Blije medewerkers zijn gemotiveerde medewerkers!

Tip 4: Deel de personeelsplanning op tijd

Als u uw medewerkers vraagt om tijdig beschikbare dagen op te geven, dan is het aan u om de planning ook op tijd te delen. U kunt natuurlijk niet altijd aan ieders wensen voldoen, dus zo hebben uw medewerkers de kans om hierop in te spelen. Daarnaast geeft u uzelf meer ruimte om op tijd te kunnen inspelen op onvoorziene omstandigheden. Is het werkrooster gereed? Deel deze met uw medewerkers

Tip 5: Communiceer over uw personeelsplanning

Het maken van een goed werkrooster is niet makkelijk. Neem uw medewerkers dan ook mee in de gemaakte beslissingen. Laat hen weten waarom u meer personeel nodig heeft dan normaal of waarom u een dienstwisseling niet kan goedkeuren. Zo creëert u sympathie.
 
Omdat het maken van een personeelsplanning al lastig genoeg is, willen wij u ontzorgen. Verminder uw administratieve lastendruk en breng uw personeel onder bij Persoonality. Meer weten over de voordelen? Neem contact met ons op en wij vertellen u meer.
 
CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.