Ziekteverzuim is voor niemand leuk. Ziekteverzuim kost uw bedrijf niet alleen geld, daarnaast ziet u uw medewerkers het liefst ook gezond op de werkvloer. Er zijn verschillende soorten ziekteverzuim, langdurig en kort, wit en zwart, psychisch en fysiek. Langdurig verzuim door een burn-out of werkstress wordt veelal veroorzaakt door psychische klachten. Eenmaal ziek is het belangrijk om goed met ziekteverzuim om te gaan. Maar voordat de daadwerkelijke ziekmelding plaatsvindt, zijn er vaak verzuimsignalen aan vooraf gegaan. Wij nemen 6 verzuimsignalen met u door, zodat u ziekteverzuim op tijd signaleert.
Verzuimsignaal 1: prestaties verminderen
Een voorheen gemotiveerde en gestructureerde medewerker die opeens minder goed en minder snel werk oplevert is een belangrijk signaal. Hierdoor merk je meteen dat er iets niet goed zit. Als het maken van fouten gepaard gaat met structureel overwerken, pauzes overslaan en gehaast gedrag, dan bestaat de kans dat de werkdruk te hoog ligt. Een optie kan ook zijn dat er privé iets speelt waardoor gedachten afdwalen en uw medewerker zich niet goed meer kan concentreren. Kortom, verminderde prestaties is een voorbode die u niet naast u neer moet leggen.
Verzuimsignaal 2: kort lontje
Het kan de beste overkomen: het hebben van een slechte dag. Maar als u merkt dat één van uw medewerkers op dagelijkse basis snel geïrriteerd is, verandering steeds vervelender vindt en veel moppert over bijvoorbeeld het werk, werkdruk, collega’s en leidinggevenden, dan is het verstandig hier op te letten. Erg cynisch zijn over werk en werkdruk kan ook een teken zijn van werkstress.
Verzuimsignaal 3: stil en teruggetrokken
Bij het verzuimsignaal prestaties verminderen benoemden we eventuele privéproblemen. In een thuissituatie kan veel gebeuren. Denk hierbij aan een ziek kind, relatieproblemen, sterfgeval of financiële problemen. Omdat uw medewerker zoveel aan het hoofd heeft trekt hij of zij zich terug. Contact met collega’s vermindert, pauzes worden vermeden en de betrokkenheid met uw bedrijf en het werk neemt af. Stil en teruggetrokken gedrag kan ook een gevolg zijn van problemen op de werkvloer zoals pesten of discriminatie. Wat de reden ook is, dit verzuimsignaal moet u niet negeren.
Verzuimsignaal 4: vermoeid en onverzorgd
Vermoeidheid is te verbloemen bij één slapeloze nacht, maar meerdere slapeloze nachten is van iemand zijn gezicht af te lezen. Ook een onverzorgd uiterlijk is eenvoudig te herkennen, vooral als dit vooraf niet het geval was. Wees alert op veranderingen.
Verzuimsignaal 5: toenemende fysieke klachten
Hoort u uw medewerker regelmatig praten over lichamelijke kwaaltjes? Of heeft een collega bij u aangegeven dat klachten van een medewerker toenemen? Wuif dit niet weg en neem deze klachten serieus. Een medewerker die structureel met klachten naar de huisarts gaat, is een voorbode van eventueel verzuim.
Verzuimsignaal 6: toenemende ziekmeldingen
Eén van de makkelijk te herkennen verzuimsignalen is ziekmelding. Een medewerker die zich steeds vaker ziek meldt, kan natuurlijk gewoon pech hebben. Maar houd rekening met het feit dat er meer aan de hand kan zijn!
Kortom, let goed op veranderingen in gedrag en uiterlijk. Herken verzuimsignalen op tijd. Want verzuimsignalen op tijd herkennen, is één van de manieren waarop u (langdurig) verzuim kunt voorkomen. Hoe u ziekteverzuim verder voorkomt leest u in het artikel van volgende week!
Eén van de voordelen van payroll bij Persoonality is dat er minder werkgeversrisico’s voor u zijn. Zowel bij kort- als langdurige zieke medewerkers nemen wij de financiële risico's voor onze rekening. Daarnaast begeleiden onze verzuimspecialisten zowel u als uw medewerker bij verzuim. Wilt u dit ook? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen u meer.