Met 9 tips de productiviteit verhogen van uw personeel

Gepubliceerd: 20-10-2019

Niet alleen het vinden en behouden van goed personeel is belangrijk. Daarnaast gaat uw voorkeur natuurlijk uit naar productieve medewerkers. Maar de productiviteit verhogen van uw personeel, hoe kunt u dat het beste doen? Er zijn gelukkig tal van manieren te bedenken. Met een paar kleine aanpassingen komt u al een heel eind

Tip 1: Draag bij aan beweging

Iedereen weet dat 8 uur lang achter een bureau zitten niet heel goed voor je is. De grote vraag is echter, hoe kunt u dit voorkomen als werkgever? Enkele opties:
  • Stimuleer fietsen naar het werk;
  • Organiseer bootcamps, yogasessies en andere sportieve activiteiten voor of na werktijd;
  • Regel personeelskorting bij nabijgelegen sportscholen;
  • Investeer in sta- of fietsbureaus, balansborden, zitballen of ander actief meubilair.

Tip 2: Breng groen aan

De percentages variëren, echter is het wel bewezen dat planten bijdragen aan productiviteit. Hoeveel planten maakt niet uit, u hoeft het kantoor niet om te toveren tot een kantoorjungle. Het belangrijkst is dat de plant of planten in het zicht zijn van uw medewerkers.

Tip 3: Hoe lichter, hoe beter

Recent onderzoek in de UK heeft uitgewezen dat daglicht in een kantoor zorgt voor 84% minder last van vermoeide ogen, hoofdpijn en wazig zicht. U kunt zich voorstellen dat al deze kwalen van negatieve invloed zijn op de productiviteit van uw personeel. Houd hier rekening mee met de (her)inrichting van werkplekken. 

Tip 4: Optimale vergaderruimtes

Wist u dat ronde tafels als het prettigst worden ervaren door medewerkers? Naast de tafels raden we ook aan om regelmatig staand te vergadere,. Staan is niet alleen goed voor uw medewerkers, maar zorgt ook voor kortere vergaderingen. Win-win!

Tip 5: Verplichte lunchpauze instellen

Even snel een boterham eten achter het bureau om zo lekker door te werken. We maken ons er allemaal weleens schuldig aan, u waarschijnlijk ook. Toch is rust nemen van groot belang. Na een pauze kunnen uw medewerkers met hernieuwde energie weer aan de slag. Sterker nog, hersenen hebben een aandachtsspanne van ongeveer 40 minuten. Voor optimale productiviteit zijn micropauzes van 5 minuten per uur een enorme aanrader.

Tip 6: Laat flexibiliteit toe

Flexibiliteit is meer dan het faciliteren van flexplekken. Denk ook flexibel werken. Dit is vanzelfsprekend afhankelijk van uw branche. Las thuiswerken in, werken in de trein of experimenteer met werktijden. Verplicht uw medewerkers bijvoorbeeld om aanwezig te zijn tussen 10 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags en laat de indeling van de rest van de dag aan hen over. Deze mate van vertrouwen en verantwoordelijkheid draagt bij aan toewijding én productiviteit.

Tip 7: Introduceer de kantoorhond

Interactie met een hond beïnvloedt het niveau van endorfines en alle andere stoffen die ons jong, gelukkig en positief maken op een positieve manier. Laat één van uw medewerkers de hond meenemen. Omdat honden uitgelaten moeten worden draagt dit ook bij aan beweging. Maar voordat u hier enthousiast mee aan de slag gaat, inventariseer eerst er geen sprake is van allergieën of angst voor honden binnen uw bedrijf.

Tip 8: Geef verantwoordelijkheid

Maak uw medewerkers verantwoordelijk voor bepaalde werkzaamheden en projecten. Ten eerste voorkomt dit eventueel micromanaging van anderen. Ten tweede is verantwoordelijkheid geven is een vorm van waardering waarmee productiviteit ook nog eens bevordert wordt. Uw medewerker zal de specifieke taak namelijk succesvol willen afronden.

Tip 9: Bedank uw medewerkers

Tot slot een simpele tip om de productiviteit van uw personeel verder te bevorderen: bedanken en complimenteren. Deze taak is eenvoudig uit te voeren en is gratis. Heeft u medewerkers die regelmatig overwerken? Is een project succesvol afgerond? Bent u algeheel tevreden over het presteren van iemand? Bedank en complimenteer! Dit draagt bij aan de tevredenheid van uw medewerkers en zal zich op de langere termijn terugbetalen in productiever personeel.
 
Wilt u meer weten over hoe wij bijdragen aan productieve medewerkers? Neem dan contact met ons op en wij nemen u mee in de voordelen van Persoonality voor werkgever en medewerker.
 
CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.