Het griepseizoen is in zicht. Dat, gecombineerd met de langdurig hoge werkdruk vanwege een tekort aan medewerkers, een verstoorde werk-privé balans en een opschuivende pensioenleeftijd is het niet gek als het verzuimpercentage ook bij jou omhoog schiet. Het gezond, gemotiveerd en betrokken houden van je medewerkers is nu misschien nog wel belangrijker dan ooit.
De kosten van ziekteverzuim kunnen flink oplopen. Als werkgever ben je verplicht het loon door te betalen. Daarnaast krijg je ook te maken met indirecte kosten als verzuimbegeleiding en tijdelijke vervanging van je zieke medewerker. Met als resultaat dat je zieke medewerker je ineens dubbel zoveel kost.
Ziekteverzuim kun je niet altijd voorkomen, je kunt het risico erop wel verlagen. Wij geven je tips!
1. Voldoe aan je zorgplicht
Als werkgever ben je verplicht om een verzuimbeleid te hebben waarin staat hoe je omgaat met verzuim en welke afspraken er zijn. Leg daarin ook vast wat de afspraken zijn om je ziek te melden (verzuimprotocol), wat alle rechten en plichten zijn die jij en je medewerker hebben enzovoorts. Dit verzuimbeleid moet in ieder geval voldoen aan de basisregels van de Wet verbetering poortwachter. Lees hier meer over dit onderwerp.
2. Faciliteer een gezonde en veilige werkplek
Wellicht voor de hand liggend: zorg voor een gezonde en veilige werkplek. Staan bureaus op de juiste hoogte? Zijn de stoelen correct ingesteld? Hoe is het gesteld met de temperatuur? Kan er frisse lucht naar binnen? Komt er genoeg licht naar binnen? Dit is maar een greep uit de vragen die je jezelf kunt stellen. Je kunt dit ook verder doortrekken door te kijken naar opties voor het aanbieden van een gezonde lunch of sportmogelijkheid na het werk. Het is een investering, maar deze betaalt zich meer dan terug als het ziekteverzuim terugloopt.
3. Wees alert en herken signalen op tijd
Langdurig ziekteverzuim kun je voorkomen door op tijd signalen te herkennen van (stress)klachten. Denk aan lichamelijke klachten zoals rugpijn, gedragsverandering zoals prikkelbaarheid of terugtrekgedrag. Maar ook signalen als concentratieproblemen, negativiteit en frequent kort verzuim kunnen signalen zijn dat er wat aan de hand is.
4. Breng verzuim in kaart
Inhakend op bovenstaande: start met het registreten van verzuim. Als een werknemer zich vaker achter elkaar kortdurend ziekmeldt, is dat vaak een signaal dat het niet lekker gaat. Houd per werknemer de verzuimduur, -oorzaak en -frequentie bij. Al is het maar een ‘dagje ziek’, registreer dit. Wees precies en consequent en start met een plan van aanpak. Zo kun je tijdig een terugkerend patroon herkennen en er effcient naar handelen met een passend plan van aanpak.
5. Wees betrokken en blijf in contact
Wees je ervan bewust dat het lastig kan zijn voor medewerkers om te vertellen dat het niet goed gaat. Uit angst voor verlies van werk en inkomen. Blijf regelmatig in contact, toon interesse door gerichte vragen te stellen als 'hoe voel je je', 'waar maak je je zorgen over' en 'wat heb je van mij nodig om je werk goed te kunnen doen?'
Achterhaal of er sprake is van stress, een vervelende werksfeer of dat er sprake is van een andere oorzaak. Probeer vervolgens samen tot een oplossing te komen. Schuiven met werktijden, thuiswerken – wees indien mogelijk creatief.
6. Aandacht voor werkplezier en waardering
Een tevreden medewerker is een vitale medewerker. Een compliment geven, benoemen wat er goed gaat en een welgemeend bedankje of kleine verrassing maken dat iemand zich gezien en gewaard voelt. Maak ook het werkplezier regelmatig bespreekbaar. Op vaste momenten bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek, maar ook zomaar tussendoor. Haalt jouw medewerker voldoening uit het werk? Hoe wordt de samenwerking ervaren? Door in gesprek te blijven over werkplezier krijg je zicht en grip. Zo kun je op tijd ondersteunen als dat nodig is.
En wat als je medewerker langdurig ziek is?
Blijf in contact. Iedereen kan weleens ziek zijn, hoe hard je ook je best doet om dit te voorkomen. Vergeet bij ziekteverzuim niet om in contact te blijven. Zo kunt je zelf inschatten hoelang het verzuim eventueel nog duurt. Maar nog belangrijker, dit werkt motiverend, zeker bij langdurige ziekte. Jouw medewerker weet dat hij of zij gewenst is en dit maakt de stap naar re-integratie een stuk eenvoudiger.
Ziekteverzuim is maatwerk. Je hebt immers met mensen te maken. Maar met de juiste aanpak is het voorkomen van langdurig verzuim absoluut mogelijk.
Wil je dat wij alle risico’s bij ziekte uit handen nemen? Dat kan. Wij helpen je graag met al jouw verzuim vraagstukken en zieke medewerkers. Dit is weer een werkgeversrisico minder. Neem contact met ons op en wij vertellen je graag wat Persoonality allemaal voor je kan betekenen.