Ontslagrecht en transitievergoeding: de regels vanaf 2015

Gepubliceerd: 3-10-2017
Geschreven door: Persoonality
De Wet werk en zekerheid (WWZ) bestaat sinds januari en juli 2015. En ook al is deze wet een tijdje van kracht, toch krijgen we er bij Persoonality regelmatig vragen over. Door de nieuwe wetgeving zijn er namelijk een aantal belangrijke zaken anders geregeld als het gaat om ontslagrecht. Lees hieronder wat er voor u veranderd is.
 

Wat is de route voor ontslag?

Wordt u gedwongen om iemand vanwege economische redenen te ontslaan of is langdurige ziekte de reden van het ontslag? Dan verloopt het ontslag via UWV. Gaat het om persoonlijk onverenigbare verschillen dan loopt de ontslagprocedure via de kantonrechter. Het is niet van belang via welke route ontslag wordt verkregen, er is altijd de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.  
 

Wanneer moet ik transitievergoeding betalen? 

Vanaf 1 juli 2015 moet u een medewerker transitievergoeding betalen als deze langer dan twee jaar bij u in dienst was en u het bepaalde tijd contract niet verlengt of als u het onbepaalde tijd contract beëindigt. De transitievergoeding is niet van toepassing op medewerkers jonger dan achttien jaar die minder dan twaalf uur per week werken en voor medewerkers die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. 
 

Hoeveel transitievergoeding moet ik betalen? 

Hoeveel transitievergoeding u moet betalen is afhankelijk van het aantal gewerkte jaren en soms ook van de leeftijd van de medewerker. Hieronder leest u wat de regels zijn.  
  • 1/6 maandloon per gewerkt half jaar, gedurende de eerste tien jaar.
  • 1/4 maandloon per gewerkt half jaar na de eerste tien jaar.
  • Als een medewerker 50+ is en langer dan tien jaar bij u werkt, geldt voor alle jaren dat de medewerker boven de 50 jaar is: één maandloon per gewerkt jaar.
  • Het maximumbedrag voor een transitievergoeding is € 75.000,- of 1 jaarsalaris.
  • Eventuele scholingskosten kunt u aftrekken van het verschuldigde bedrag.
 

Meer over arbeidsrecht en de Werkloosheidswet

Naast het ontslagrecht en de transitievergoeding bestaat de Wet werk en zekerheid ook nog uit het arbeidsrecht en de Werkloosheidswet. Via de onderstaande links vindt u meer informatie hierover.   

Persoonlijk advies of bemiddeling nodig bij ontslagprocedures?

Persoonality doet meer dan alleen uw loon- en salarisadministratie verwerken. Heeft u te maken met ontslagperikelen en wilt u spreken met één van onze adviseurs of kunt u wel een bemiddelaar gebruiken? Ook dan kunt u bij ons terecht! Neem contact met ons op en wij denken met u mee! 

Meer weten over ontslagrecht en transitievergoeding?

Neem vandaag nog contact met ons op! Onze adviseurs kijken naar uw persoonlijk situatie en geven u passend advies.
Bel me terugStuur mij een offerte
 
CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.