De Wet werk en zekerheid (WWZ) en de Werkloosheidswet toegelicht (WW)
Met de komst van de Wet werk en zekerheid (WWZ), waar de Werkloosheidswet (WW) onder valt, verandert er zowel voor u als ondernemer als voor een medewerker die werkloos wordt het een en ander. We kunnen ons voorstellen dat het voor u soms lastig is om continu op de hoogte te zijn van de laatste wetgeving. Maar werkloos worden heeft niet alleen een grote impact op uw werknemers, maar ook op u als ondernemer. Daarom zetten wij de belangrijkste feiten voor u op een rij.
- De duur van de WW-uitkering is per 1 januari 2016 aangepast. In het verleden bouwden uw medewerkers voor elk jaar dat ze werkten een maand WW-recht op, tot een maximum van 38 maanden. Vanaf begin 2016 is dit aangepast en bouwen uw medewerkers de eerste tien jaar één maand WW op per gewerkt jaar. Na deze tien jaar bouwen ze nog maar per gewerkt jaar een halve maand WW op. Dit tot een maximum van 24 maanden (plus mogelijke cao-aanvulling).
- Na zes maanden is elke vorm van arbeid passend. Dit was in het verleden pas na één jaar het geval.
- De hoogte van de WW-uitkering is niet gewijzigd. De eerste twee maanden is dat 75 procent van het dagloon, daarna valt de medewerker terug naar 70 procent.
- Als de uitkeringsgerechtigde naast zijn of haar WW-uitkering gaat werken, wordt het inkomen verrekend met de uitkering. Wat er anders is vergeleken met de situatie van vóór 2016 is dat de uitkeringsgerechtigde er nooit op achteruitgaat als deze gaat werken naast zijn of haar uitkering.
Meer over arbeidsrecht en ontslagrecht
Naast de Werkloosheidswet bestaat de Wet werk en zekerheid ook nog uit het arbeidsrecht en het ontslagrecht. Via de onderstaande links vindt u meer informatie over deze twee onderwerpen.
Persoonlijk gesprek over de Werkloosheidswet?
Spreekt u liever face-to-face met een van onze adviseurs over de Werkloosheidswet? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.