Tips voor een sollicitatiegesprek

Gepubliceerd: 13-12-2018

De organisatie gaat uitbreiden en er is plaats voor nieuwe mensen. Of misschien zijn er verschuivingen en mensen vertrokken en bent u daarom op zoek naar nieuwe werknemers. Het werven en aannemen van nieuwe mensen is iets waar u als werknemer vaak mee te maken krijgt. Met de juiste tips heeft u meer houvast om een goed gesprek te voeren en de juiste conclusies te trekken.

De juiste vacature

De organisatie gaat uitbreiden en er is plaats voor nieuwe mensen. Of misschien zijn er verschuivingen en mensen vertrokken en bent u daarom op zoek naar nieuwe werknemers. Het werven en aannemen van nieuwe mensen is iets waar u als werknemer vaak mee te maken krijgt. Met de juiste tips heeft u meer houvast om een goed gesprek te voeren en de juiste conclusies te trekken.

Lees tussen de regels door

Tegenwoordig worden er meestal geen sollicitatiebrieven opgesteld. Een korte mail met een uitgebreid CV, een blik op LinkedIn, stiekem nog even kijken op andere social kanalen: Deze elementen bepalen of we iemand uitnodigen voor een gesprek. Lees altijd goed tussen de regels door. De manier waarop iemand iets schrijft, welke foto’s iemand kiest, waarover informatie wordt gegeven en wat weg wordt gelaten, zegt veel over iemand.

 

Uit handen geven

Het hangt van de grootte van de organisatie af wie het sollicitatiegesprek voert. Bij veel vacatures is het belangrijk dat de nieuwe werknemer goed in een team past. Laat een eerste gesprek plaatvinden tussen de sollicitant en een teamleider of een senior uit het team. Deze persoon kan waarschijnlijk goed inschatten of er een match is met het team en ook werkinhoudelijk vaardigheden kunnen op waarde geschat worden. Deze methode kent een dubbele winst : Enerzijds bespaart het u als werkgever tijd, u kunt zelf aanschuiven bij een tweede of derde gesprek, als dat komt. Anderzijds voelt uw werknemer zich verantwoordelijk en betrokken en dat komt de arbeidsethos ten goede.

Verwachtingen op een rij

In een vacature worden al veel zaken genoemd die een toekomstig werknemer in huis moet hebben. Vaak zijn er nog meer dingen die u graag terug zou willen zien. Het gaat dan meestal over wat gevoelsmatigere zaken. Is de persoon stipt? Spreekt hij of zij accentloos, of juist niet? Is de persoon verzorgd? Heeft hij of zij een open houding? Afhankelijk van de functie en de verwachtingen stelt u een lijst met punten op die in het gesprek aan bod moeten komen. Natuurlijk gaat het over vakinhoudelijke kennis en kunde, maar ook het voorkomen en of u het idee heeft dat de sollicitant in het team past. Leg van tevoren vast welke punten het meeste gewicht hebben, dit helpt achteraf rationeel om te gaan met allerlei indrukken.

 

Verras de sollicitant

Zorg dat u altijd één of twee verrassingsvragen paraat hebt. Als u een sollicitant overvalt en uit zijn of haar comfortzone haalt, ziet u meer van de persoon achter de sollicitant. Het is bijvoorbeeld leuk om te vragen wat er nodig is om hem op de kast te krijgen.

Luister naar uw gesprekspartner

We zijn in gesprek vaak geneigd veel te praten. Afhankelijk van het functieprofiel kunt u de verantwoordelijkheid voor het gesprek meer bij de sollicitant neerleggen. Hoe hij of zij omgaat met deze situatie geeft veel informatie. Natuurlijk heeft u de vragen voorbereid en zorgt u dat alles wat aan bod moet komen ook aan bod komt.
Heeft u vragen over uw sollicitatiebeleid of wilt u graag nog meer tips? Bij Persoonality werken professionals die begrijpen wat er speelt en die ervaring en kennis hebben om u verder te helpen. Neem contact met ons op en dan kunnen we kijken wat we voor uw organistaie kunnen betekenen. 
 

 

CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.