De overheid verhoogt de energietoeslag naar € 800 

Gepubliceerd: 18-04-2022

De overheid heeft de energietoeslag voor mensen met een laag inkomen verhoogd naar € 800. Eerder stelde de overheid een toeslag van € 200 ter beschikking om de pijn van de prijsstijgingen te dempen. Om huishoudens met een laag inkomen verder te ondersteunen heeft het kabinet besloten om de eenmalige energietoeslag te verhogen. Jouw medewerkers kunnen ook recht hebben op deze eenmalige energietoeslag. Wij willen je daarom meenemen in de ontwikkelingen en je vragen jouw medewerkers hierover te informeren.  

Huishoudens met een maandinkomen van € 2.070 of lager kunnen mogelijk in aanmerking komen voor de energietoeslag. Bij de gemeenten kun je de toeslag aanvragen. Huishoudens die nu al tegen financiële problemen aanlopen kunnen ondersteuning krijgen bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken met de energieleverancier of via het Geldloket van de gemeente. 

De uitkering van de energietoeslag kan oplopen tot maximaal € 800 en is belastingvrij. Het heeft dus geen gevolgen voor andere inkomensafhankelijke regelingen, zoals huur- of kinderopvangtoeslag. 

Waar kan je de toeslag aanvragen? 
De gemeenten regelen de verdeling van de energietoeslag. Huishoudens met een bijstandsuitkering en een IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen de toeslag automatisch. Andere groepen, zoals werkenden en zelfstandigen met een minimuminkomen en AOW’ers zonder aanvullend pensioen, vragen deze zelf aan bij hun gemeente.  

Hoe hoog is de energietoeslag? 
De hoogte van de energietoeslag is afhankelijk van het wettelijk sociaal minimum. Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand volgens de overheid minimaal nodig heeft om van te leven. Dat bedrag is niet voor iedereen hetzelfde.  

De landelijke richtlijn vanuit de overheid is dat huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum in aanmerking  komen voor de energietoeslag. 
 

  Landelijke richtlijn 
Gehuwd/gelijkgestelden € 2.070 
Alleenstaande van 21 jaar en ouder € 1.501 
Alleenstaande van 20 jaar  € 1.134 
Alleenstaande van 19 jaar € 824
Alleenstaande van 18 jaar € 690
CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.