Niet al te lang geleden heeft u uw medewerkers verblijd met een fijn extraatje: vakantiegeld. Nu het moment van vakantie daar is, is het interessant om eens te kijken naar wat vakantiegeld inhoudt. Want is het nu vakantiegeld of vakantiebijslag en is het altijd 8% van het brutoloon? Achter dit en meer komt u als u onderstaand artikel leest!
1. Vakantiegeld is eigenlijk vakantiebijslag
Ieder jaar hoort u vast wel het enthousiasme onder uw medewerkers over de uitbetaling van vakantiegeld. Maar wist u dat wanneer uw medewerkers het hebben over vakantiegeld, het in de praktijk over de vakantiebijslag gaat? Vakantiegeld is het loon dat u als werkgever moet doorbetalen tijdens opgenomen vakantiedagen. Vakantiebijslag is een toeslag op het loon van uw medewerkers, ook wel bekend als vakantietoeslag.
2. Vakantiegeld is meer dan een eeuw oud
Rond 1910 werd vakantiegeld opgenomen in de CAO’s. Een jaar later waren de diamantbewerkers de eersten die een week lang betaald verlof per jaar kregen. Pas in 1955 werd in vrijwel alle branches 1 of 2 weken betaald verlof krijgen normaal. Vanaf dat moment kregen medewerkers ook een extraatje om mee op vakantie te kunnen gaan. De vakantiebijslag werd in 1968 wettelijk vastgelegd en is dan ook verplicht.
3. Vakantiebijslag wordt betaald over het brutoloon
Krijgt uw medewerker ook een dertiende maand, winstuitkering, bonus of een onkostenvergoeding? Hierover hoeft u geen toeslag te betalen. De vakantiebijslag wordt alleen betaald over het salaris van het gewone dienstverband, het brutoloon dus. Let op dat u sinds 1 januari 2018 wél verplicht bent om over gemaakte overuren vakantiebijslag te betalen.
4. Vakantiebijslag bij ziekte en uitkering is een feit
Is uw medewerker ziek? Omdat u uw medewerker doorbetaalt bij ziekte, blijft uw medewerker gewoon vakantiebijslag opbouwen. Vanzelfsprekend geldt dat als u vanwege langdurige ziekte 70% van het bruto salaris betaalt, uw medewerker alleen over deze 70% vakantiebijslag ontvangt. In het geval van een WW-uitkering wordt 8% vakantiebijslag uitbetaald, bij een bijstandsuitkering daalt dit percentage naar 5%.
5. Vakantiebijslag is niet altijd 8% van het brutoloon
Het klopt dat u verplicht bent om minimaal 8% van het brutoloon aan vakantiebijslag uit te betalen. Maar als een medewerker meer dan drie keer het minimumloon ontvangt, dan hoeft u alleen 8% vakantiebijslag te betalen over het loondeel dat gelijk is aan drie keer het minimumloon. Vanzelfsprekend kunt u ook zelf kiezen voor een afwijking in percentage.
6. Vakantiebijslag mag ook in juni uitgekeerd worden
Het uitbetalen van de toeslag wordt door uw medewerkers waarschijnlijk verwacht in mei. Maar wist u dat dit ook nog in juni mag? U kunt de vakantiebijslag zelfs in delen uitkeren, zolang het totale bedrag eind juni maar bij uw medewerkers op de rekening staat.
7. Vakantiebijslag wordt voor meer dan vakantie gebruikt
Van origine is de vakantiebijslag bedoeld voor de vakantie. Daarom is destijds ook besloten dat de uitbetaling in mei, uiterlijk juni moest plaatsvinden. Dit is namelijk nog op tijd voor de vakantieperiode. Volgens het Nibud gebruikt zo’n 43% het geld hier ook voor. Maar dit wordt op de voet gevolgd door 38% die het geld gebruiken voor het opbouwen van een buffer voor onverwachte uitgaven. 18% kiest voor het aflossen van betalingsachterstanden of schulden.
In de Persoonality CAO is opgenomen dat payrollmedewerkers recht hebben op vakantiebijslag van gelijke hoogte en gebaseerd op dezelfde grondslag als de medewerker werkzaam in een gelijke of gelijkwaardige functie in dienst van uw bedrijf. De uitbetaling hiervan nemen wij voor onze rekening. Voor meer informatie neemt u contact met ons op!