Wat is een studententarief?

Gepubliceerd: 16-05-2023

Er zijn verschillende branches waarin veel wordt gewerkt met studenten. Hierbij kun je denken aan de horeca, maar ook aan retail of callcenter werk. Herkenbaar? Dan is kan payroll zeer interessant zijn vanwege ons bijzonder gunstige studententarief. Wat dit voor jou betekent, leest je in onderstaand artikel.

Wie zien we als student?

Voordat we uitleggen wat een studententarief is, beginnen we met wie we zien als student. Voor Persoonality geldt dat onder studenten en scholieren onder het volgende wordt verstaan:
 
“Alle studenten en scholieren die een dagopleiding volgen en die in de periode tussen 1 januari en 31 december van enig jaar werkzaamheden verrichten voor de werkgever. Werknemers jonger dan 18 jaar worden geacht, gezien de Leerplichtwet, scholier of student te zijn.”
 
Vanzelfsprekend moet de student of scholier ook kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk een dagopleiding volgen. Dit kan een printscreen zijn van de inschrijving bij DUO, of een kopie van het schoolpasje. Op dit pasje moet dan wel het huidige schooljaar vermeld staan.
 
Waarom een studententarief?
Tijdens vakanties gaan scholieren en studenten graag flink aan de slag om wat extra geld bij te verdienen. Een studententarief is in het leven geroepen omdat studenten minder reserveringen opbouwen dan vaste medewerkers. Dit gaat vooral om reserveringen voor feestdagen. Waar je vaste medewerkers uitbetaald als ze doorwerken tijdens Pasen, Kerstmis of een andere officiële feestdag, hoeft dit bij studenten niet. Ook ontvangt een student 20 vakantiedagen, waarbij de eventuele bovenwettelijke vakantiedagen direct zijn opgenomen in het brutosalaris. Voor beiden geldt dat dit kan afwijken als je arbeidsvoorwaardenregeling iets anders voorschrijft.

Hoe werkt het studententarief?

In Nederland wordt vakantiewerk gezien als werken in de maanden juni, juli en augustus. Tijdens deze periode mogen studenten tegen een vast laag tarief aan de slag. In deze periode bieden payrollers een tijdelijk lagere omrekenfactor aan. Veel payrollers werken met de ABU of NBBU uitzend cao, waarin staat dat studenten maximaal 6 weken achter elkaar mogen werken voor een lager loon met het studententarief.
 
Jouw studententarief voordeel bij Persoonality
Persoonality heeft een eigen CAO en een eigen CAO heeft voordeel voor jou. Zo wijken we af van de standaardregeling die is opgenomen in de ABU of NBBU uitzend CAO. Waarom zouden we het studententarief beperken tot 3 zomermaanden? Onze adviseurs weten maar al te goed dat er genoeg werkgevers zijn die studenten of scholieren in dienst hebben buiten deze periode. Daarom hanteren we een studententarief van maar liefst 12 maanden. En een lager tarief, betekent lagere totale kosten.

Daarnaast nemen wij als payroller ook alle administratieve taken over. Zeker handig wanneer je te maken hebt met een hoog personeelsverloop, van bijvoorbeeld studenten die na korte tijd weer vertrekken.
 
Heb je ook veel studenten in dienst en wil je meer weten over het studententarief van Persoonality? Neem contact met ons op en dan vertellen we je alles wat je maar wilt weten!

CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.