Wat heb ik als medewerker aan de WIA aanvullingsregeling?

Gepubliceerd: 19-03-2020

Van de Anw-hiaatverzekering gaan we door naar de WIA aanvullingsregeling. Want ook dit voordeel heb je als je in dienst komt van Persoonality. Maar dan komt de vraag die je waarschijnlijk ook had bij het Anw-hiaat, waarom is deze WIA aanvullingsregeling belangrijk en wat heb ik eraan? Dat leggen we je uit.

Wat is WIA?

Stel dat je door ziekte niet of minder kan werken. Dan biedt de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) uitkomst. De WIA bestaat uit twee uitkeringen:

  • Je hebt de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) die je kunt aanvragen als je 2 jaar of langer ziek bent én nu of in de toekomst weer kunt werken.
  • De IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) is als je niet of nauwelijks kunt werken en de kans klein is dat je nog herstelt.
Als je 88 weken ziek bent geweest, ontvang je vanzelf vanuit het UWV een brief over het aanvragen van de WIA.

Wat doet de WIA aanvullingsregeling?

Het kan iedereen gebeuren, gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt worden. Hoe je het ook wendt of keert, je zult er waarschijnlijk op achteruit gaan wat betreft je inkomen. Even een voorbeeld: meer dan 35% arbeidsongeschikt zijn betekent dat je er zeker 25% op achteruit gaat qua inkomen. En zoals je vast wel ziet aankomen, hoe hoger het percentage van arbeidsongeschiktheid, hoe meer invloed dit heeft op de inkomensterugval. Daarom is de WIA-aanvullingsregeling in het leven geroepen, ter aanvulling op de WIA uitkering.

Hoe werkt de WIA aanvullingsregeling bij jullie?

De WIA aanvullingsregeling van Persoonality is vrijwillig en wordt afgesloten bij Nationale Nederlanden. Als je op tijd bent met je aanmelding, wat wil zeggen 6 weken na indiensttreding, dan hoef je geen medische vragen te beantwoorden. Dat scheelt je toch weer tijd!

Hoeveel ontvang ik met deze WIA aanvullingsregeling?

Ben jij meer dan 35% arbeidsongeschikt, dan ontvang je een aanvullende uitkering van 10% van je salaris.

Hoeveel premie moet ik betalen?

De premie is 0,52% van het salaris. We verrekenen het percentage gewoon met je brutosalaris. Zo hoef je er geen belasting of sociale premies over te betalen.  Dus stel jij verdient € 20.000 op jaarbasis, dan is je bruto premie p/m € 8,33 (netto € 5,50). Voor een jaarsalaris van € 50.000 is de bruto premie p/m € 20,83 (netto € 12,00).
 
Wij hopen natuurlijk dat je geen gebruik hoeft te maken van de WIA aanvullingsverzekering, maar het is fijn om te weten dat de optie er is. Lees snel meer over alle voordelen van payroll voor medewerkers of bekijk direct het PayrollProfijt voordeelpakket. Vragen? Neem dan contact met ons op.
 
CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.