Krapte op de arbeidsmarkt zet door 

Gepubliceerd: 19-04-2022

Nog nooit waren er zo veel vacatures per werkzoekende als nu. De krapte op de arbeidsmarkt is ongekend hoog en de verwachting is dat dit nog een aantal jaren aanhoudt.  In bijna alle beroepsgroepen zien we deze krapte groter worden. Zo steeg het aantal vacatures volgens het CBS in het vierde kwartaal van 2021 (oktober, november, december) naar een nieuw record.   

De spanning op de arbeidsmarkt is ongekend hoog. Aan het einde van december steeg het aantal openstaande vacatures naar 387 duizend. Tegenover het recordaantal vacatures stonden in de laatste maanden van het jaar 370 duizend werklozen. Sinds 2003 is dit niet zo laag geweest. Dit komt neer op 105 openstaande vacatures per 100 werklozen. In het vorige kwartaal waren dat nog 93 vacatures per 100 werklozen.  

Openstaande vacatures groeien per branche  

Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (79 duizend), de zakelijke dienstverlening (62 duizend) en de zorg (55 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor ruim de helft van alle openstaande vacatures. In deze drie bedrijfstakken groeide het aantal vacatures ook het hardst, met 4 duizend elk vergeleken met het voorgaande kwartaal.  

Krapte zorgt voor concurrentie tussen werkgevers  

Veel sectoren, waaronder de horeca, hebben het ongekend zwaar gehad de afgelopen tijd.  De werkgelegenheid stond in de afgelopen twee jaar tijdens de lockdowns onder druk. Sinds 25 februari 2022 is de horeca weer helemaal open. Vanwege de krapte in heel veel sectoren, is er veel concurrentie tussen werkgevers. Ruim één op de drie horecabedrijven heeft moeite met het vinden van personeel.

Proost!

Persoonality helpt horecaondernemers door het gratis werving-selectieportaal Proost aan te bieden tot ten minste september 2022. Via dit portaal kunnen ondernemers eenvoudig een vacature plaatsen. Het is een gebruiksvriendelijke tool die ondernemers helpt snel nieuw personeel te werven. Wil je meer weten over Proost mail dan naar sales@persoonality.nl of nog sneller, meld je aan via: Aanmelden Proost | Persoonality Payroll  

 

CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.