STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

Gepubliceerd: 7-02-2023

De eerste aanvraagronde voor het STAP-budget gaat op dinsdag 28 februari 2023 van start. STAP is een subsidieregeling en staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Met dit budget kunnen werkenden en werkzoekenden een budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling.  Ook jouw medewerkers kunnen aanspraak maken op dit opleidingsbudget. Hoe? Dat leggen we je graag uit.

Met de subsidie kan een opleiding, training of cursus gevolgd worden. De overheid wil hiermee werkenden en werkzoekenden stimuleren te blijven leren en ontwikkelen. De subsidie wordt uitgekeerd wanneer de opleidingsinstantie voldoet aan de kwaliteitseisen die vanuit STAP zijn vastgesteld. Ook zijn er aanvullende voorwaarden die belangrijk zijn bij het aanvragen van STAP-budget.

Voorwaarden voor STAP-budget

Je hebt recht op het STAP-budget als:

  • je ouder bent dan 18 jaar en nog geen AOW ontvangt;
  • je een Nederlandse nationaliteit hebt of een nationaliteit van een land binnen de Europese Unie;
  • je volksverzekerd bent (dit betekent dat je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland hebt gewoond, gewerkt of een uitkering hebt ontvangen);
  • je dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebt ontvangen en er nog budget beschikbaar is;
  • de opleiding voor het STAP-budget voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen (STAP-scholingsregister)


Hoe kun je het STAP-budget aanvragen?

  1. Kies een opleiding, cursus of training bij één van de erkende STAP-opleiders. Op www.stap-budget.nl/opleidingen vind je het scholingsregister. Hierin worden alle voor STAP erkende trainingen en cursussen weergegeven. Het budget kan alleen aangevraagd worden voor de opleidingen, cursussen en trainingen die hierin vermeld staan. Wanneer de inschrijving is voltooid, ontvang je een aanmeldbewijs.
  2. Vanaf dinsdag 28 februari kan het STAP-budget aangevraagd worden bij het UWV. Zorg dat je er snel bij bent, want er is beperkt budget. Je ontvangt een bericht van het UWV als het STAP-budget toegekend is. 
In totaal zijn er dit jaar vijf aanvraagrondes voor het budget. Per kalenderjaar kom je in aanmerking voor maximaal één STAP-opleiding, waardoor je maximaal € 1.000 STAP-budget toegekend kunt krijgen. De opleiding waarvoor je je aanmeldt, moet binnen 3 maanden starten na afloop van het tijdvak waarin je een aanvraag doet. Is de opleiding duurder dan € 1.000, dan zijn deze kosten voor eigen rekening.

 

Persoonality’s opleidingsbudget
Naast dat jouw medewerkers gebruik kunnen maken van het STAP-budget, bieden wij ook een opleidingsbudget. Wij reserveren 1% van het svw-loon, met een maximum van € 500 per persoon per jaar, als opleidingsbudget voor al jouw medewerkers in ons scholingsfonds. Via de online HR-portal Jop hebben medewerkers daarnaast toegang tot meer dan 150 online cursussen en trainingen. Van HACCP en voedselveiligheid tot trainingen op het gebied van social media en timemanagement. Ontwikkeling van jouw medewerkers vinden we belangrijk. Voor henzelf en voor jouw bedrijf.

CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.