5 tips om personeel aannemen makkelijker te maken

Gepubliceerd: 27-11-2019

Het aannemen van goed personeel is een uitdaging. U wilt iemand die enthousiast is over het bedrijf, beschikt over de juiste kwalificaties en goed past binnen het team. Het aannamebeleid moet goed op orde zijn wilt u een weloverwogen besluit kunnen nemen. Vanzelfsprekend is personeel aannemen niet uw enige taak, waardoor er snel fouten gemaakt kunnen worden. Maar met deze 5 tips gaat u dit niet gebeuren!

Tip 1: Bereid u goed voor

De voorbereiding op een sollicitatiegesprek is één van de onderdelen van een aannameproces waarop vaak bezuinigd wordt. Juist terwijl het zo belangrijk is om tijdens een gesprek goed beslagen ten ijs te komen, net zoals u verwacht van de sollicitant. Bereid dan ook een goede lijst met vragen op waarin u de kandidaat maximaal kan testen in het tijdsbestek dat u heeft.

Tip 2: Betrek uw team erbij

Ga met uw team in gesprek op het moment dat een nieuwe collega nodig is. Niemand weet immers beter welke skills en kennis er nodig zijn. Daarnaast weten zij ook het beste hoe het team functioneert en in elkaar zit. Vraag hen dus om input voordat u een kandidaat spreekt of nadat u een kandidaat heeft gesproken. Of plan een tweede gesprek in met collega’s. Mogelijkheden genoeg.

Tip 3: Wees niet bang voor diversiteit

Laten we even doorgaan op het moeten passen van een kandidaat bij het team. Dit is zeker waar, er moet absoluut een klik zijn wat betreft bedrijfscultuur. Maar staar u niet blind op details als het feit dat iemand jonger is dan de rest, ouder dan de rest of een andere achtergrond heeft. Diversiteit mag echt wel, anders zijn dan anderen is niet per definitie slecht.

Tip 4: Pas aan waar nodig

Is het u al eens overkomen? U heeft gesproken met een enthousiaste kandidaat, het gesprek verliep goed, u weet gewoon dat de kandidaat perfect in uw bedrijf past, maar de functie is geen match. Is het dan simpelweg een nee? Wij zeggen: bekijk uw opties. Kunnen taken binnen de rol op een andere manier worden ingevuld, is er een andere beschikbare functie of ziet u mogelijkheden voor een nieuwe functie? Laat talent niet lopen.

Tip 5: Neem de tijd

Denk goed na voordat u halsoverkop een beslissing maakt omdat er haast geboden is. Ga bij uzelf te rade: Was de kandidaat nu echt geschikt of voelde u sympathie? Misschien sprak de zelfverzekerdheid u aan maar waren de antwoorden op vragen eigenlijk niet zo goed? En hoe zat het met dat gat in de CV? Wat u ook doet, maak er geen haastklus van en beperk u niet tot één sollicitatiegesprek, want alleen het beste is goed genoeg. Ontkomt u er toch echt niet aan om snel iemand aan te nemen, dan kunt u bij twijfel ook altijd nog kiezen voor het aanbieden van een tijdelijk contract.
 
Goed personeel aannemen en behouden is cruciaal voor uw bedrijf. Daarom is een goed aannamebeleid zo belangrijk. Hoe beter dit beleid is gestroomlijnd, hoe meer meer kans op succes!
 
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over het aannemen van personeel én de mogelijkheden van payrolling bij uw bedrijf.

CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.