HR-trends om uw HR-afdeling klaar te stomen voor 2020

Gepubliceerd: 12-09-2019

Ieder jaar zijn er weer nieuwe HR-trends. Deze worden gebaseerd op ontwikkelingen binnen de branche. Denk hierbij aan digitalisering, big data en flexibiliteit in dienstverbanden voor HR. Maar hoe blijft u naast uw dagelijkse werkzaamheden op de hoogte van deze HR-trends? Wij hebben enkele belangrijke trends omgezet naar 6 bruikbare tips.

Tip 1: Start met digitaliseren

Hoe minder tijd u besteed aan administratie, hoe meer tijd u overheeft voor het uitdenken van uw strategie. Dit geldt voor ieder vakgebied, ook voor HR. Door te digitaliseren krijgt u eveneens beter inzicht in HR-data. Data die u weer kunt gebruiken in uw strategische aanpak. En als u toch bezig bent met digitaliseren, wees ook kritisch in welke taken uw HR-afdeling zelf wil blijven uitvoeren.

Tip 2: Meten is weten

HR-analytics is een HR-trend die blijft terugkomen. Met HR-analytics kunt u dankzij een data-gedreven aanpak, mensgerelateerde problemen analyseren om zo tot bruikbare inzichten te komen. Vertaal deze inzichten ook naar de dagelijkse praktijk van uw organisatie. En vergeet geen analyses uit te voeren om de impact van HR binnen uw organisatie zichtbaar te maken. HR maakt onderdeel uit van het geheel, maar soms wordt de impact onderschat. Kortom, start met (meer) meten.

Tip 3: Weg met functieprofielen

Functieprofielen zijn tegenwoordig niet meer zo belangrijk als voorheen. Leg de focus op wat uw organisatie nodig heeft om de gestelde doelen te bereiken. Breng in kaart welke kennis uw organisatie al in huis heeft en welke nog niet. Dit is belangrijker dan uw tijd stoppen in functieprofielen.

Tip 4: Er is meer dan vaste dienst

Zekerheid is fijn, maar talent moet centraal staan. Als u iemand heeft gevonden die bijdraagt aan uw organisatie, dan zou het soort contract minder belangrijk moeten zijn. De populariteit van het nieuwe werken neemt toe, sta hiervoor open.

Tip 5: Zorgdragen van talent

Van medewerkers binnen uw organisatie, tot ingeschakelde zzp’ers, investeer in talent en zorg voor ontwikkelingsmogelijkheden die aansluiten op de (toekomstige) behoeften vanuit uw organisatie. Want zelfs toptalenten kunnen beschikken over verouderde vaardigheden. Een mooie bonus is dat het aanbieden van cursussen en opleiding ook een mooie vorm van waardering is.

Tip 6: Coaching uw talent

De beste resultaten worden geboekt als u zorgt voor een team bestaande uit talenten die elkaar aanvullen. Neem hier de tijd voor en stel de juiste teams samen, hier boekt uw hele organisatie de vruchten van.
 
Op zoek naar meer HR-trends en tips voor uw organisatie? Neem contact met ons op en wij geven antwoord op al uw HR-gerelateerde vragen.
 
Welner
Welner
Jeanine Welner Manager Operations Payroll
Geen zorgen
CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.