Wat is het verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen?

Gepubliceerd: 13-07-2023

Het is zomer in Nederland en dat betekent dat vakanties in volle gang zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met vakantiedagen voor medewerkers in Nederland? Elke medewerker heeft recht op vakantiedagen, waarbij er onderscheid gemaakt wordt tussen wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Wat is het verschil tussen deze verschillende soorten vakantiedagen?

Wettelijke vakantiedagen

Wettelijke vakantiedagen zijn het minimale aantal vakantiedagen waar medewerkers recht op hebben. Het aantal vakantiedagen hangt af van hoeveel uur jouw medewerker werkt.
Dit bedraagt vier keer het aantal dagen dat een medewerker per week werkt. Wanneer een medewerker 40 uur per week werkt, dan komt dit neer op 160 vakantie-uren per jaar. Omgerekend zijn dit 20 dagen. Belangrijk om te weten is dat wettelijke vakantiedagen binnen een specifieke periode opgemaakt moeten worden. In Nederland loopt deze periode van 1 januari tot en met 31 december. Wanneer medewerkers de vakantiedagen niet hebben opgemaakt komen deze te vervallen binnen 6 maanden na afloop van het jaar. Bij het opnemen van vakantiedagen worden eerst de wettelijke vakantiedagen afgeschreven en daarna de bovenwettelijke vakantiedagen.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Naast de wettelijke vakantiedagen kun je er als werkgever voor kiezen om medewerkers extra vakantiedagen aan te bieden, ook wel bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. In tegenstelling tot wettelijke vakantiedagen mogen medewerkers niet-opgenomen bovenwettelijke vakantiedagen uit laten betalen.
Bij bovenwettelijke vakantiedagen werkt de verjaartermijn anders. Hierdoor zijn deze vakantiedagen voor de medewerker flexibeler inzetbaar. Deze vakantiedagen verjaren na 5 jaar en gaan in op het einde van het jaar. Dit betekent dat de bovenwettelijke vakantiedagen, die een medewerker in 2023 heeft opgebouwd, vervallen per 31 december 2028. Het is wel mogelijk dat hier afwijkende afspraken zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst of cao.
 
In sommige cao’s is de hoeveelheid bovenwettelijke vakantiedagen vastgelegd.
Bijvoorbeeld, in de horeca-cao hebben medewerkers recht op vijf extra vakantiedagen. Als dit in de cao is vastgelegd, mag een bedrijf hier niet van afwijken.

Bovenwettelijke vakantiedagen bij Persoonality

De werkwijze van Persoonality is uniek omdat wij een eigen cao hebben. Onze cao bepaalt het volgende met betrekking tot vakantiedagen:
 
“De werknemer heeft recht op hetzelfde aantal reguliere vakantie-uren als de werknemer, werkzaam in een gelijke of gelijkwaardige functie in dienst van de opdrachtgever. Vakantie-uren die zijn gerelateerd aan de lengte van het dienstverband, worden niet aangemerkt als reguliere vakantie-uren.”
 
Met andere woorden, als je met jouw bedrijf overstapt op onze Persoonality payroll constructie, dan blijft alles gewoon hetzelfde. Alle vakantiedagen, zowel wettelijk als bovenwettelijk, hangen namelijk af van jouw eigen regelingen.
 
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met één van onze adviseurs en wij vertellen je graag wat we allemaal voor jou kunnen betekenen.

CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.