Ziekteverzuim voorkomen doet u zo!

Gepubliceerd: 13-06-2019

In het vorige artikel heeft u gelezen hoe u belangrijke verzuimsignalen kunt herkennen. Maar wat is na herkennen van ziekteverzuim eigenlijk de volgende stap? Wij geven u 6 manieren waarop u (langdurig) ziekteverzuim kunt voorkomen. Want een feit blijft: voorkomen is altijd beter dan genezen.

Breng verzuim in kaart

Het is misschien een open deur, maar als u nog niet gestart bent met verzuimregistratie dan is dit hét moment. Houd per werknemer de verzuimduur, -oorzaak en -frequentie bij. Al is het maar een ‘dagje ziek’, registreer dit, want zo kunt u een terugkerend patroon herkennen. Kortom, wees precies en consequent en start met een plan van aanpak zodra u ziet dat het de verkeerde kant op gaat bij een medewerker.

Zorg voor een verzuimprotocol

Laat zien dat uw bedrijf ziekteverzuim serieus neemt door het invoeren van een verzuimprotocol. Leg vast hoe medewerkers zich moeten ziekmelden en kies hierbij liever voor een ziekmelding bij de leidinggevende via telefoon dan via mail of app. Geef ook duidelijke verzuimregels waarin u aangeeft wanneer ziekmelden niet de bedoeling is (bijv. bij moeheid, lichte verkoudheid of een ziek kind). Dit voorkomt ziekmeldingen op oneigenlijke gronden.

Faciliteer een gezonde en veilige werkplek

Staan de bureaus op de juiste hoogte? Zijn de stoelen correct ingesteld? Hoe is het gesteld met de temperatuur? Kan er frisse lucht naar binnen? Komt er genoeg licht naar binnen? Dit is maar een greep uit de vragen die u uzelf kan stellen. U kunt dit ook verder doortrekken door te kijken naar opties voor het aanbieden van een gezonde lunch of sportmogelijkheid na het werk. Het is een investering, maar deze betaalt zich meer dan terug als het ziekteverzuim terugloopt.

Meer energie, meer productiviteit, meer werkplezier

Een gezonde en veilige werkplek zoals hierboven omschreven draagt veel bij aan toenemend werkplezier. Maar kijk ook uit dat uw medewerker zich niet gaat vervelen in de dagelijkse werkzaamheden. Verveling is nooit leuk, dus blijf uw medewerkers uitdagen. Bied cursussen of trainingen aan, maak het bezoeken van congressen mogelijk, leg een project bij iemand anders neer of verzorg een werkgerelateerde fieldtrip!

Ga de dialoog aan

Als u dankzij ons artikel Herken mogelijk ziekteverzuim met deze 6 verzuimsignalen erachter bent gekomen dat er iets niet in de haak is met uw medewerker, ga dan in gesprek en werk zo ook gelijk aan een vertrouwensband. Praat niet verwijtend, maar toon interesse en stel vragen. Achterhaal of er sprake is van stress, een vervelende werksfeer of dat er sprake is van een andere oorzaak. Probeer vervolgens samen tot een oplossing te komen. Schuiven met werktijden, thuiswerken – wees indien mogelijk creatief!

Blijf in contact

Iedereen kan weleens ziek zijn, hoe hard u uw best ook doet om dit te voorkomen. Vergeet bij ziekteverzuim niet om in contact te blijven met uw medewerker. Zo kunt u zelf inschatten hoelang het verzuim eventueel nog duurt. Maar nog belangrijker, dit werkt motiverend, zeker bij langdurige ziekte. Uw medewerker weet dat hij of zij gewenst is en dit maakt de stap naar re-integratie op de arbeidsmarkt een stuk eenvoudiger.
 
Ziekteverzuim is ingewikkelde materie, u heeft immers te maken met mensen. Maar met de juiste aanpak is het voorkomen van langdurig verzuim absoluut mogelijk.
 
Wilt u dat wij alle risico’s bij ziekte uit handen nemen? Dat kan. Wij helpen u graag met al uw verzuim vraagstukken en zieke medewerkers. Dit is weer een werkgeversrisico minder. Neem contact met ons op en wij vertellen u graag wat Persoonality allemaal voor u kan betekenen wat betreft ziekteverzuim.
CookieLevelFunctional Jouw huidige cookie level: Functioneel
Ons doel is om ondernemers te ondersteunen bij het werkgeverschap. Daarvoor gebruiken we jouw surfgedrag op persoonality.nl. Op basis hiervan kunnen we jou content laten zien waarvan we denken dat die beter bij jou past, in plaats van video's of blogs waar je waarschijnlijk minder mee hebt. 

Vind je dit oké?  Klik dan op 'akkoord'.